Л-карнитин е от аминокисилините метионин и лизин биосинтезиран и е необходим в живите клетки при разграждането на мазнини - за транспортиране на мастни киселини за генериране на енергия. Може като хранителна добавка да се намери на таблетки или в течна форма, като в 2 стереоизомера съществува - л-карнитин е биологично активна форма, а D-карнитин е неактивната.

Предпочитаните пред диетите фет бърнери може на 5 групи да се разделят:

Ползата от л-карнитин е двойна –прави възможно изгарянето от една страна, и изхвърля от горенето остатъците и токсините от друга. С възрастта концентрацията му намалява в клетките, като костите са най-засегнати, което и до остеопороза може да доведе.

Има и силно антиоксидантно действие, а при лечение на сърдечни заболявания е основното му приложение; намалява за сърдечен удар вероятността. Тъй като л-карнитин произвеждат бъбреците, при бъбречна недостатъчност набавянето на карнитин в допълнително количество е необходимо.

Тъй като зеленчуците креатин не съдържат, вегетарианците ниски нива мускулен креатин имат, поради което, щом започнат да консумират такива добавки - те по високи нива придобиват, в сравнение с хора, които месо консумират. Правилната дозировка на добавки и цикличност не се свързва с ефекти, застрашаващи здравето на човек, с изключение на дехидратация случайно, от повишената нужна на мускулите от вода причинена, в сравнение от тялото с останалата му част. Увеличената, поради по-голямата на мускулите маса хидратация, като страничен ефект от приема на креатин като добавка, широко се приема.

Л-карнитин може от червеното месо в организма да се набави - агнешко и телешко, ядки, боб, млечните продукти, тиквени семки, авокадото и други. Разбира се, и чрез хапчета може да се набави, под формата на течност или комбинации.