Не ходете с тежък грим и скъпоценности на плажа в Албена. Силният говор е неприличен при пикантни истории и гръмогласното разказване на мръсни вицове. Също и силната музика. По-добре слушалки си носете, музикалния си вкус на околните в Балчик и другите плажове и обществени места да не натрапвате. Не е възпитано хората около вас да оглеждате. Недопустимо е напълно, на глас външния им вид да обсъждате.

Категорично е забранено по нормите на етиката хората на плажа в Албена да се фотографират без тяхното съгласие. Ако на игрите с топка сте любители, от почиващите колкото се може по-далече отидете. Не разваляйте удоволствието им, с пясък засипвайки ги или с топката удряйки ги. Това и до игрите във водата се отнася. Внимавайте да не притеснявате и пръскате околните в морето в Балчик, Варна, Златни пясъци или където и да е.

Не оставяйте по време на къпане без надзор вещите си. Помолете да ги наглежда някой от околните, докато ви няма, същата услуга не отказвайте, ако я поиска от вас някой друг в Албена, Влас, Дюните...

Ако не сте сигурни, че е безопасен за плуване и къпане конкретният водоем, на брега останете по-добре. Както на повечето обществени места, също и на плажа в Балчик, Слънчев бряг, Поморие…, трябва на мобилния телефон силата на звънене да намалите и с тих глас по него да разговаряте.

С търговците на плажа учтиво се отнасяйте. Не викайте, вниманието им да привлечете. Или при тях идете, или те сами до вас да се приближат изчакайте. Ако огладнеете, някое плажно заведение е по-добре да посетите, вместо на плажа в Албена, или където и да сте, пълен обяд да си устроите. Ако сандвичи си носите, плодове или друга храна, дискретно да ги изядете се постарайте, без апетита на околните да дразните. Напълно е недопустимо в заведенията за хранене по бански влизането. Постарайте се в някаква дреха да сте облечени, парео да сложат по-младите жени в Балчик или Албена е достатъчно.

Преди плажа да напуснете, мястото, на което сте пребивавали почистете. Не заравяйте в пясъка отпадъците, за боклук кошчетата ползвайте.