Когато хората отиват на сватба, очакват тя да премине  по стандартния план, включващ едни и същи ритуали, утвърдени с годините. Някои младоженци обаче решават да изненадат гостите си, като ги поканят на нестандартна сватба в етно стил. Всяка съвременна сватбена агенция може да организира сватби, които се различават стилово от традиционните. За целта професионалистите използват тежката артилерия от ефекти, чрез които да създадат една истинска приказка за младоженците, която да остане незабравима не само за тях, но и за гостите им цял живот.
 Етно булката не е задължително да е облечена в носия. Княгиня Калина например, на своята сватба беше с тоалет, включващ стилизирани етно елементи, който при това имаше и много съвременна визия. Този важен аспект от сватбата - визията на младоженците е една от първите задачи на ангажираната  от тях професионална сватбена агенция. Общата концепция за сватбеното тържество може да има както лек етно привкус, така и да е изцяло в битов стил. От решението за стила на булчинската рокля ще се определи цялостната стилистика на сватбата.
  Решението за стила на сватбата води след себе си и малко по-сложен избор на музика. За извеждането на булката често се наемат гайдари или други изпълнители на народна музика, в зависимост от желанието на младоженците. Ако решат да наложат родопски привкус, логичното е на сватбата да има повече родопска музика - в България има много народни стилове и решението, кой точно ще доминира на сватбеното тържество в етно стил е решение на младоженците.