Петата годишнина от сватбата е и първата по-голяма възможност мебелите и масите да смените, столовете и секциите в дома си. После с пожелания за годишнина всяка следваща година стават все по-здрави съпружеските отношения.

Съобразени с този принцип, и имената на сватбените годишнини се променят. Шестата годишнина - цинкова е наречена, като името й напомня, че като от този материал съдовете - от време на време също и връзката от лъскане има нужда. Седмата е медна. Много хора вярват, че е критична година тази. Ако се преодолее - значи да се разделят няма никога. Осмата година е тенекиена, а деветата – керамична.

Десетата, от съвместния живот година, е оловната или цветна. 10 години са време, достатъчно максимално добре да са се опознали съпрузите, дори още повече да са се заобичали. Това от сватбата е първият юбилей и задължително се поднасят пожелания за юбилей. На гости по-важни лица се канят всички, които са на този празник били – кумовете и  шаферите. Разбира се са от олово подаръците, които съпрузите си разменят и с много рози се празнува.

Следват годишнините - стоманена, никелова и дантелена. Петнадесет години след деня на сватбата, е стъклената. Стъклото на прозрачността е символ и в отношения на чистотата. Семействата, които обети са си дали или за вярност – клетви, да ги подновят могат или да ги повторят просто. След тази - имената на годишнините символизират освен здравина - и ценност. 18-та е тюркоазена, а 20-та – порцеланова. По традиция порцеланови сервизи се подаряват. Символиката на такива пожелания за юбилей във факта се крие, че от толкова време е заедно семейството, че да поднови има нужда някои използвани ежедневно неща.

Сребърната сватба се отбелязва тържествено. И как иначе – това са 25 години семеен живот. За толкова време вече деца има семейството, и внуци дори понякога. Празненството за събиране на цялото семейство е чудесен повод. Традицията повелява сребърни пръстени да си разменят съпрузите, които заедно със сватбените си халки носят. 

След 30 години семеен живот се чества с пожелания за годишнина перлената сватба, след 35 - коралова, 37 – алуминиева. След 40 години рубинена сватба се празнува. Счита се, че на любовта и страстта рубинът е камък. Към сватбените халки по едно малко рубинче може да се инкрустира.