Идеята на Гугъл да пусне на пазара един таблет, изцяло ориентиран към интернет и то на много достъпната цена от 199 долара има шансове да пожъне голям успех. Седем инчов екран, семпъл дизайн - с външния си вид Google Nexus 7 не предизвиква фурор, но с качествата си определено ще се хареса на масовия потребител. Всички съвременни таблети притежават камери. Този също не прави изключение, но с една разлика - устройството няма камера отзад, а само отпред. С този ход се снижава цената на таблета, а реално погледнато, кой снима с таблет? За тази цел си има цифрови фотоапарати и мобилни телефони, които хората си купуват специално за да правят снимки. Дублирането на функциите на множеството джаджи, които човек има вкъщи не е нужно и само оскъпява изделието.
 Разработчиците на последни модели таблети, които трябва да се впишат в пазар, на който цари яростна конкуренция, имат много трудна задача. Затова те се фокусират върху перфектен екран, който да задоволи и най-капризните потребители. Това е основното, което вълнува болшинството от купувачите на таблети. Второто, естествено е цената. За да може цената да е достъпна, производството е поверено на Asus, които прилагат технологията TruVivid, която позволява изобразяването на перфектни цветове и яркост.
 Покритието на екрана е със стъкло от неизвестна марка - Corning Fit Glass, но производителят гарантира перфектно качество, съизмеримо с това, на известните производители. Следващото преимущество е процесорът. Мощен петядрен процесор, нещо с което не могат да се похвалят предлаганите на пазара нискобюджетни таблети. Стандартна памет - 1 гигабайт оперативна и 16 или 32 гигабайта вградена. В характеристиките на таблета не се среща слот за допълнителна карта памет. Има входове за USB кабели и слушалки.
  Какво би представлявал един мултимедиен таблет без интернет? Нищо, естествено, затова Google Nexus 7 има WI-FI в няколко стандарта, като между тях е и Wi-Fi Direct, а също и GPS, NFC-чип за връзка и Bluetooth. От техническа гледна точка на техническите параметри, проблеми няма, а що се отнася до софтуера - от неговото удобство потребителят ще бъде очарован, защото той е максимално “юзър френдли” ориентиран.