Изкуството да се съчетават дрехите с подходящи бижута не е по силите на всеки. На някои хора то е вродено, други се опитват да се научат, как да го правят, а трети се отрупват с бижута и въобще не мислят за добрия вкус. Кой какво ще носи е въпрос на личен избор, но все пак, ако дамата има желание да изглежда облечена добре и с подбрани с вкус бижута, трябва да се съобразява с някои правила.


  Всички жени обичат бижутата, особено  скъпите. Злато, платина, диаманти все неща, които са слабост на всяка една жена.  В ежедневието носенето на скъпи бижута е неподходящо и дори опасно. Те са подходящи за елитни приеми, сватби, посещ ение в луксозен ресторант и други събития, свързани с официален дрескод. В тези случаи се носят пищни колиета от благородни метали, инкрустирани със скъпоценни камъни, гривни, обеци, пръстени и всякакви бижута от най-висок ценови клас. Естествено, съчетани с перфектен тоалет, прическа и грим.


  За работа е по-добре да се заложи на елегантни украшения, по-ненатрапчиви като обем и визия. Много подходящо е среброто, особено комплекти от сребърни бижута, които лесно се съчатават с деловите костюми. За офиса не са подходящи огромни обеци, блестящи камъни и кристали, а също и огромни брошки. Не е удачно и да се носят по десетина гривни на всяка ръка и по два-три пръстена на всеки пръст. Една стилна гривна и някой нежен пръстен или златна халка – това е подходящо в забързаното ежедневие. Ако носим най-ценните си бижута на работа, с какво ще блеснем на фирмения прием в луксозен ресторант?


  Ако ще ходите на неформално парти, където ще срещнете както много приятели, така и непознати, тогава трябда да изглеждате така, че да се откроявате в множеството. Ефектен тоалет, обемна прическа и ярки бижута, за предпочитане не особено скъпи. Във вихъра на партито често се губят обеци, късат се синджири и не е желателно да загубите някоя ценна и скъпоструваща вещ. Затова пък има предостатъчно ефектни бижута изработени от кожа, метал, планински кристали и какви ли още не атрибути на самобитните майстори на ръчно изработена бижутерия. Колкото и да е странно, тези бижута са на изключително достъпни цени, макар че всяко едно е уникално и изработено ръчно от творци с голяма фантазия и талант.


  Ако отивате на сватба и не сте вие булката, заложете на нежни бижута от благородни метали. Желателно е тоалетът и бижутата да не са прекалено натрапчиви, все пак, не искате цялата сватба да гледа вас. Елегантна рокля, нежна прическа и грим в комбинация с подходящи бижута – скъпи, но ненатрапчиви, за да изглеждате като една стилна, успяла жена.


   Бижутата, също като тоалетите не могат да  се носят навсякъде. Всичко си има своето място – едни вещи са за елитно парти, други за работа, а трети за излет в планината или за почивка на морето. Който умее да подбира точните бижута за всеки случай, ще изглежда добре по всяко време.