Сърцето е векове на чистата любов символ, която от душата идва. Шоколадови бонбониери, бижута, картинки, плюшени възглавнички, много декоративни сърца - предават между влюбените топлината.

Птици на любовта - с африкански произход пъстроцветни папагали. Те така се наричат, защото се движат непрекъснато по двойки, един до друг плътно. Те между обичащите се на искреното приятелство са символ.

Гълъби – те са символ на вечната любов и верността са, защото прекарват целия си живот с един и същи партньор. За разлика от себеподобни други, при гълъбите се грижат по равно и майката, и бащата за своите пиленца. Ето защо, те се използват като символи, както на Св. Валентин в деня, така и на брачни церемонии и като картички.

По време на годежи и сватби хората в много страни си разменяли пръстени. Два-три века назад, да се устройват годежи на деня на Свети Валентин много популярно било. А допреди 15-сетина години за Свети Валентин само живелите в католическите страни знаеха и онези, които същото име носеха и от него се интересуваха.

Дантела - Жените преди век носели дантелени носни кърпички със себе си. Ако изпуснела дамата носната си кърпичка, мъжът, който бил до нея близо, длъжен бил кърпичката да вдигне и на нейната притежателка да я върне. Много често нарочно жените си изпускали кърпичките, за да могат с мъжете да се запознаят, които   харесвали. Ето защо често в наше време за Свети Валентин, освен картички в подаръците, за опаковка на подарък опаковъчна хартия се използва, имитираща дантела.

Според археологически и исторически данни, корените на празника Свети Валентин още в древноримските Луперкалии се търсят, в чест на Фавън - бога на стадата, горите и полята покровителя. Хората пиели вино масово и из улиците на Рим тичали, държейки над главите си козя кожа като картинки, като всеки докосвали, когото срещнели.  По този случай идвали много млади жени, понеже вярвали, че след като от жреците бъдат докоснати, безпроблемно раждане ще имат и многодетно семейство. Фавън е гръцкият бог Пан, прероден и на Апенинския полуостров пренесен, а на 15 февруари - празник, на плодородието посветен, могат твърде общи черти да се открият с честванията на Дионисий по нашите земи. 14 февруари, предишният ден, на римската богиня Юнона бил посветен - на жените, брака, майчинството.