Производителите на лаптопи следват желанията на потребителите и постоянно модифицират своите изделия, за да отговарят на техните нужди. Това, което е нужно на съвременния потребител на лаптопи е свързано преди всичко с възпроизвеждането на картина и звук. Повечето лаптопи от близкото минало бяха с доста слаб звук, нещо, което в новите модели е подобрено значително. Интересното е, че в магазина хората не се интересуват толкова от параметрите на хардуера, а искат да чуят звука и да видят картината, която възпроизвежда устройството.

Една голяма част от хората ползват своите лаптопи за да гледат телевизия в реално време. Отивайки на почивка, не всеки има телевизор в стаята си, но това не е проблем, когато си носи лаптопа - няма тв програма, която да не може да се гледа онлайн, с изключение на някои платени и кодирани канали. Дори и вкъщи, понякога се случва всички телевизори да са окупирани от останалите членове на семейството, а любимото предаване ще започне всеки момент. Проблема се решава с помощта на лаптопа - просто човек се оттегля в стаята си, за да гледа предаването онлайн.

За много преподаватели лаптопа е станал неизменна част от учебния процес. С негова помощ те показват на аудиторията си различни мултимедийни файлове чрез проектор, който излъчва картината на голям екран или директно на стената. Презентации, образователни филми, снимки - всичко това излъчено на огромен екран достига до всеки зрител в залата. Много хора си купуват такива проектори за домашна употреба, свързват ги с лаптопа и превръщат стената в хола в киноекран. Съвременните високотехнологични лаптопи могат всичко, а огромните хард дискове, с които са снабдени побират огромно количество музика и филми.

Без лаптоп няма и купон - музиката на всяко парти вече идва от лаптопа на домакина или негов приятел. Снабдени мощни тонколони, новите модели лаптопи се превръщат в музикална уредба, която е в състояние да озвучи огромни помещения. Няма диджей, който да не носи лаптоп със специализирана програма за избор и пускане на музика със себе си. Специализираният софтуер позволява да се избира лесно и да се пуска желаната музика, а в случай, че някой клиент на заведението поиска песен, която не е в архива на диджея, той просто може да я изтегли от интернет.

Сред любимите дейности на съвременните потребители са занимателните игри, които инсталират на компютъра си или ги играят директно в мрежата. Игрите открай време са били едно от главните неща, за които по-голямата част от потребителите са ползвали своите компютри. Съвсем естествено, щафетата се поема от всички добри лаптопи - ако на един лаптоп не вървят бързи игри, няма кой да го купи. Това е ясно на всеки производител и ако не желае продукцията му да залежава по складовете, той трябва да обърне внимание на този важен аспект от интересите на потребителите. Сред изложените последни модели лаптопи в магазините, вече няма такъв, който да не е в състояние да удовлетвори почти всички желания за мултимедия и игри.