Съвременният климатик – най-грубо казано това е специфична техника, способна да създаде микроклимат в дадено помещение или група помещения, посредством комплекс от технически средства. В нашия случай под технически средства ще разбираме набор от функции и опции, изпълняващи процеса на въздушно кондициониране (автоматично поддържане на качествени въздушни параметри в конкретно затворено помещение: температура, влажност, чистота, интензивност на циркулацията).
В тази статия имаме намерението да илюстрираме най-разпространените функции на съвременните климатици. За главни към днешна дата се считат три основни, без които климатичната техника> би могла да бъде определена като съвременна такава.
Охлаждаща функция
Именно с тази функция обикновения, редови гражданин асоциира съвременните климатици. Използването и, разбира се,  е най-актуално през изключително горещите летни дни. При това за изпълнението на основните си функциисъвременните климатици не изразходват огромни количества енергия, както в близкото минало; за да бъде охладен въздухът във вашата стая е необходим приблизително 1кВт енергия.
Затопляща функция
Това е втората по популярност функция на модерните климатици. Ако приемем, че климатик работещ на охлаждаща функция нагрява въздуха отвън и го охлажда вътре в помещението, то за климатикът работещ на затопляща функция важи обратната логика. Добре е да помним, че климатиците имащи основните функции – охлаждане/ затопляне имат предел на допустимите температури, в диапазона на които те изпълняват гладко своите функции. Примерно, режимът на затопляне е възможен само когато температурата на въздуха извън помещението не е под -10ºС.
Почистваща функция
Всички климатици притежаващи тази функция имат специални почистващи бариери или казано по-просто – филтри. Системата за филтриране отдавна прескочи отвъд пределите на елементарното почистване от прах, насекоми и други малки нечистоти. Филтрите са както обикновени механични, базирани на активни въглени, така и електростатични и дори плазмени. Вече се чува и за филтри разработени на базата на нанотехнологиите. Няма как да не ни радва и фактът, че много климатици с функция за почистване на въздуха са снабдени и с филтри, които се самопочистват.