Какво знаем за Олимпийските Игри – традиция с много история или нещо повече? Дали е борба между най-добрите или има и нещо повече? Дали е поставяне на рекорди или нещо повече? Как разбираме важността, огромността на това събитие и неговият смисъл в света на спорта...

Тук и сега е редно да се запитаме какво сме научили за смисъла на Олимпийските Игри. Факт е, че това е спортното събитие на всеки 4 години, което събира милиони хора пред малкия екран, както и хиляди други на живо, които искат да станат част от тръпката, преживявайки провалите и победите на своите любими спортисти. Факт е, че Олимпийското злато е мечта и блян за много атлети, но и е безспорният връх в кариерата на други, черешката на тортата в света на спорта. Олимпийският дух не представлява просто борба между най-добрите, а титаничен сблъсък между личности, смесица от техника, тактика и креативност; изпитание на всички физически умения, овладяни до гениалност. Талантът в спорта е само 10% от целия капацитет на организма, останалото е работа, която има за цел не просто поставяне на рекорди, а е един невероятен за проследяване спектакъл от сила, бързина и издръжливост; красота от ловкост, гъвкавост и грация, достигнали до съвършенство.

Олимпийските шампиони са атлетите-герои на своето време. И сега вече като знаем/осъзнаваме какво представляват Олимпийските игри по своята цел, характер послание и ценности, такива каквето са били оригинално замислени, можем да оценим и героите на нашето време.