Особено e разпространено при съвременния човек физиологичното състояние запек. По статистически данни у нас всеки четвърти човек от запек страда и съпътстващи здравни проблеми - хемороиди, затлъстяване, газове, разширени вени и т.н. В Америка са 4 милиона…

Той може и причина да бъде за косопад, лош дъх в устата, отпадналост, нарушено всмукване на веществата в червата, обложен език, рак на дебелото черво. При тежката форма води до натоварване на обмяната на веществата и черния дроб, както и до кожни проблеми.

През интервал по-голям от 3 дни всяка затруднена дефекация, като запек се приема. Коремът се подува, може болка да има. Изпражненията са твърди, сухи, малки по обем.

Причини могат недостатъчното приемане на фибри с храната да бъдат, също и пътуване, заседналият начин на живот, дехидратация, прием на определени лекарства - калциеви антагонисти, опиати, антидепресанти, диуретици. Друга причина за запек слабостта на нервно-мускулния апарат може да бъде, диафрагмата и коремната преса, както и на червата някои злокачествени заболявания, пролапс на ректума, анална фисура и др. Бавното придвижване по червата на изпражненията може от хипер- или хипофункция да е причинено на щитовидната жлеза, хипокалиемия, хиперкалциемия, бременност; неврологични или психиатрични заболявания. 

Много неприятен стресиращ доста фактор е състоянието косопад. Той   в следствие на стрес се получава, от начина на живот, до някои ежедневни навици и др. Не дърпайте косата си - докато се решите може самите фоликули да нараните за дълъг период от време.

Не трийте силно косата и скалпа си с кърпа, когато я подсушавате, защото фоликулите уврежда също. Внимавайте с екстеншъните и перуките. Под тях скалпът не може да диша, а на изкуствени кичури самото поставяне нанася вреда на скалпа и косопад причинява.

Използвайте подходящи шампоани и балсами, специално за вашия тип коса които важни съставки набавят, необходими за здравия й вид. Изплаквайте я добре след употреба на шампоан, агресивни съставки за да не оставят, които да я увредят могат и косопад да причинят.   

Избягвайте мазната храна, която ядете и на цялото тяло се отразява, включително на косата. Наблягайте на богати храни на минерали и витамини.