Правилното хранене се препоръчва от йога и това са непреработени храни – зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови и зърнени култури. Преработените и рафинирани храни, дълга топлинна обработка преминали, голяма хранителна стойност нямат. Трябва мотото да помним: „Ядем, за да живеем, а не живеем, за да ядем!”. Храната като лекарство да се използва. На храненето целта е с жизнена сила или храна да ни снабдява. Затова на човека, с йога занимаващ се, най-добрият хранителен режим е от естествени и пресни храни проста диета.

Петият и най-вече фундаментален принцип от йога е позитивно мислене и медитация. Това е от всички най-важният аспект. Ние в това се превръщаме, в което си мислим. Необходимо е старание позитивни и съзидателни мисли да поддържаме, което за жизненост и здраве ще допринесе, ума радостен и умиротворен ще направи. Позитивно към живота отношение може чрез изучаване и практикуване на философията на Веданта да се изгради.

Чрез практикуване на йога медитация редовно, се научаваме ума да контролираме, който контрол мислите спира, до състояние на дълбок покой и блаженство довежда. Само когато на едно езеро е неподвижна повърхността, можем дъното ясно да видим.Това е невъзможно, ако е набраздена с вълни повърхността. По същия начин можем да видим истинската си същност, едва когато е спокоен умът, неподвижен, от мисли и желания празен.

Има 2 начина ума да концентрираме с йога. Външно – върху обект някакъв или върху Аз-а вътрешно. Способността е присъща на всеки за умствена концентрация. В повечето случаи да фокусираме ума си умеем върху външни обекти, но да го фокусираме навътре в себе си не умеем. Когато е напълно концентриран умът, времето незабелязано минава, като че ли не съществува. Когато е фокусиран умът - време няма. Сътворени от ума са времето, всички външни преживявания и пространството. Щастието, чрез ума постигнато, е краткотрайно и временно. То по природа е ограничено. За да постигнем на абсолютен мир състояние и постоянно щастие с йога, първо трябва да знаем как ума да успокоим, да се концентрираме и как отвъд ума да отидем. Чрез насочване навътре към себе си вниманието на ума, можем преживяването на концентрация да задълбочим. Това преживяване отвъд ума е медитация. Йога за цел има вашето ежедневие да хармонизира, за отпускане и балансиране на тялото служи, ума и душата. Това е мир!

http://napred.bg