Освен традиционното тайнство, разкриващо езика на цветя, останало от поетични книги и старинни наръчници, всеки влюбен собствен език създава за значенията им. За целта са необходими жива поезия в душата ни, искреност, такт. Какво по-неустоимо и интригуващо, романтично и захаросано, да разтълкуваш на подареното ти цвете посланието. Цветя всеки получава, не само жените. Дори в днешния феминизиран свят в България мъжете прeдпочетоха ролята на слабия пол и са склонни към инсулти, инфаркти и разни сърдечни деликатности, което ги освободи негласно сякаш от задължението цветя на половинките си да подаряват. От вече отживяващият времето си ритуал обаче не са се отказали много хора, иначе цветарските магазини и разсадници биха фалирали.

Всеки любител на цветя знае, че те имат собствен език. Всяко едно чувство може да бъде изразено с нежните  цветове. Дори експертите в областта в България имат разногласия за истинския смисъл на цветята и че за различните хора всяко носи различно послание. 

Когато на специален за вас човек подарите цвете, то винаги носи и създава свое собствено специално, значение.

Ароматерапията с цветя е чудесен начин да лекувате душата и тялото си. Ако искате душевното си равновесие и здравето да подобрите, без до употребата на лекарства да прибягвате и таблетки, то за вас е точно този вариант. Как може да се използват цветните масла, за да се чувствате и изглеждате прекрасно?

Ваната с розови листенца е прекрасен начин след тежък работен ден да се отпуснете сред мириса на цветя. За целта се ползват леко повехнали или свежи венчелистчета, които върху водата се посипват.

Сухите листенца могат като освежител за въздуха  в стаята да използвате. Добавяте розово масло няколко капки в листенцата, зашивате ги в памучна или ленена торбичка и оставяте някъде из помещението пакетчето.

От венчелистчетата и розова вода се прави в България. Сутрин и вечер с тампон лицето си обтривайте, в розова вода напоен - чудесен начин да освежите и тонизирате кожата си.

Много често с цветя се казва повече от онова, което да кажем се осмеляваме. От векове те различна символика носят, която се е променяла много пъти, но някои общи послания са останали и в България. Между най-популярните цветя е розата, която в зависимост от цвета си различни чувства да изразява може. 

www.napred.bg