Валентин живял по времето на Клавдий Втори, който много войни водел. И когато на новите войници броят в армията да намалява започнал, Клавдий решил, че в привързаността към дом и семейство на войниците е причината. Тогава всички годежи и сватби отменил. Но Валентин тайно продължавал влюбените двойки, които любовни пожелания си изпращали, да венчава.

Веднъж на вратата на Валентин почукал затворническият страж и сляпата си дъщеря водел за ръка. Той за лечителските способности на Валентин бил чул и го умолявал сега дъщеря му да излекува от слепотата. Валентин знаел, че е практически нелечим този недъг, но дума дал, че всичко възможно ще направи, момичето да излекува. Дал  мехлем и отново да дойдат казал. Минали няколко седмици, но на момичето зрението не се възвърнало. Но в доктора не се съмнявали мъжът и дъщеря му и лечението продължавали.

В един ден римските войници обаче в дома на Валентин нахлули, лекарствата унищожили и заради това, че заповедта на Клавдий нарушавал за венчавките на младежите с сватбени пожелания, го арестували. Бащата на сляпото момиче за ареста научил, но да направи не могъл нищо. Валентин знаел, че смъртната му присъда ще изпълнят скоро, но да мисли за сляпото момиче не спирал. Помолил хартия и мастило да му дадат и прощално писмо написал на момичето. Изпълнили в същия ден присъдата - 14 февруари 270 год. Когато се върнал у дома бащата, дъщеря му го посрещнала. Девойката писмото отворила и вътре намерила жълт минзухар. Писмото подписано било  „от твоя Валентин”. Девойката шафрана върху дланта си взела и чудо станало - възстановило се зрението й. Тя блестящият му цвят видяла. 

Когато римският папа Хеласиус през 496 г. забранил в чест на бог Пан веселите празници, обявил за ден на свети Валентин 14 февруари и писането на любовни пожелания. Има, разбира се, и други версии за произхода на празника. Но традицията подаръци да се подаряват подкрепят и признават всички.

Празникът славянски корени няма, в православната традиция не присъства и не се е отбелязвал никога преди. Но в последните години мнозина и у нас въпроса си задават - Какво да подаря? Защото понякога подаръкът повече да каже може, отколкото за бъдещи пожелания за сватба или любов с хиляди думи.