Имаше време, когато съдебните дела бяха рядкост, а адвокатите бяха малко и познати на всички, особено в малките градове.

С течение на времето отношенията между хората навлязоха в нови измерения които налагат да се наема надежден адвокат, за разрешаване на възникналите спорове.

Наистина, днес хората много се съдят – бивши съдружници в бизнеса не могат да се споразумеят, съпрузи искат да се разведат, роднини трябва да делят имущество.. и  така съдебните състави нямат време да скучаят.

Навремето беше много трудно да се учи право, а в днешно време адвокатите се множат непрекъснато. Сред множеството адвокатски практики е трудно да се направи избор.

Доста хора си харесват адвокат по външния вид, по стила на кантората му и дори по модата – избират най-нашумелият като име в последно време. Дали ще улучат в десятката и избраният защитник наистина ще отдаде всичките си сили за решаването на проблема е въпрос на късмет.

Друг начин за избиране на адвокат е  по препоръка от приятели и познати. Това е доста по-добър начин – устната реклама е най-сигурна.

Особено ако адвокатът е препоръчан от следовател по делото или друг участник в разследването – обикновено тези хора познават в детайли работата на повечето адвокати и ако са на ваша страна, няма да ви подведат.

Едно предимство е, когато кантората е близо до сградата на съда. След като решите да се срещнете с някой адвокат, преценете го по езика на тялото – отворен ли е към вас, обръща ли внимание на това, което говорите, задава ли уточняващи въпроси.

Ако ви се стори, че е инертен, не вниква в  проблема и особено ако започне да ви обещава невероятни резултати за изхода на делото, в които се съмнявате – откажете се от него. Добрият адвокат още като изслуша казуса ще ви каже какви са реалните възможности за изход на делото, без да се хвали сам.

 За хора, които ще водят специфични дела, задачата е още по-сложна. Ако наемете бракоразводен адвокат за дело свързано с уеб спорове считайте, че вече сте загубили делото.

Адвокатът, който ще ви представлява по дела свързани с интернет, трябва да е много вещ в тази област. Да познава в детайли уеб терминологията и да може да я представи в разбираем вид на съдебният състав.

Същото важи и за всякакви други тясно специализирани области от живота в които адвокат, който вече е водил подобни дела, ще е много полезен.

Ако избирате адвокат според това, кой престижен университет е завършил, ще трябва да внимавате доста. Харвард, Оксфорд и други именити университети са обучили безчет прависти, но в студентските години един е добър студент, а друг просто живее студентски живот. Ако попаднете на втория тип студент, вече завършил адвокат, нищо чудно да се окайвате след като загубите делото си.

Открай време добрият адвокат се отъждествява с впечатляващи ораторски способности. Докато разговаряте с адвоката при първата си среща, обръщайте внимание на това, как построява фразите си, колко дълго мисли, преди да ви отговори и преценете има ли бърза мисъл и дар слово. Ако притежава всички тези качества – това е вашият адвокат.