За римляните и гърците, сънищата били от боговете послания, на които безпрекословно се доверявали – както по време  на битките, така и в ежедневния живот. Дори са строили специални  оракулски храмове и се вярвало, че ако в тях преспят болни, съновидение ще получат, което верния път ще им покаже и да намерят изцеление ще им помогне.  В Египет ролята на тълкуватели на сънища играели свещениците, които записвали и изучавали създадения вид съновник, за да казват правилните неща на допитващите се до тях аристократи и граждани. Хората, които особено ясни и значими съновидения имали, били за „специални“ и благословени считани. А способността им да тълкуват сънят - като дар от боговете била приемана. При ацтеките на сънищата е било най-главното божество. А „шаман“ на езика на индианците думата означава „човек, който има сънища“.

Древните смятали, че сънят са врата, през която да се надзърне може в бъдещето. Ето защо често към сънищата си се обръщали, отговор на проблем да намерят, или по кой път да решат да поемат. И дори днес малко странно да ни се струва, много често сънищата политиката са определяли, в основата на военните действия са стояли и на лекарите са помагали пациентите си да лекуват. Така много хора си имат съновник и се доверяват на тълкуванията в него.

Някои древни култури вярвали, че сънят е начин да се отдели душата от тялото и други светове да посети. Според мексикански и американски племена, той бил начин със своите починали близки да се срещнат, защото населявали на сънищата царството. Чрез това именно общуване с предците, хората да намерят успявали отговор на много въпроси и ролята си в живота да изберат. Древните китайци вярвали също, че по време на сън душата напуска тялото. Те се страхували обаче много, че тя да се върне може и да не успее. Това суеверие в Китай е все още доста силно. През средните векове вярвали, че дяволът чрез сънищата в душата на човека се промъквал и да поеме по лош път го изкушавал.

Днес съвременният съновник е единствено средство, което да насочи може за значението на съня, но не и изчерпателно тълкуване да даде или да предскаже събития.