Доста хора не знаят, че не е нормално постоянно да се оплакват от проблемите си с червата, да имат запек и да не вземат сериозни мерки срещу това, а основните причини за него са:

- Втвърдяване на изпражненията поради – недостатъчен прием на баластни вещества, дехидратация, лекарства - диуретици и съдържащи калций, желязо, алуминий.

- Парализа, много бавно придвижване, перисталтиката на червата е вяло или спряло напълно, поради което не се придвижват към изхода изпражненията - бавно действаща щитовидна жлеза, хипокалемия, наранен анален сфинктер, лекарства и успокоителни, морфин и някои антидепресанти, тежки заболявания, косопад, други причини.

- Блокировка на червата или ректума, която да преминават  изпражненията не позволява - изхождане в седнала стойка,  дивертикули, стриктури, тумори на червата или околните тъкани.

- Психоматичен запек, породен от раздразнения или непознаване на средата

- Изхождане в седнала стойка и се получава частично изпразване на червата.

Запекът е на храносмилателната система състояние, при което изпражненията се втвърдяват и трудни за изхождане стават, което може много болезнено да бъде и да доведе в по-тежки случаи до фекално задръстване. Причини могат начинът на хранене да бъдат, хормонален дисбаланс, видът на  храната, при дефекация неправилна стойка, от лекарства странично действие, наследствени. Лекува се чрез основна промяна на хранене, клизма, добавяне към менюто на баластни вещества, правилна поза на изхождане, хирургически.

Хора без косопад и медицински проблеми могат количеството баластни вещества да увеличат и течности - вода в диетата. Това може с консумиране на пълнозърнест хляб, повече пресни зеленчуци и плодове да бъде постигнато. Честото ползване на разхлабващи чайове и лаксативи не се препоръчва, защото до привикване на чревният тракт довежда от тях. Клизмата за облекчаване и изчистване на червата е доказано безвреден метод и бърз. Всичко това трябва с редовни разходки да се съчетае, физическо раздвижване - плуването е прекрасен начин, на ден поне 1 час. Съществуват и други варианти - пиене на рициново масло, ленено семе, английска сол и др., но са временни решения, които проблема не решават.

Проблемът е резултат обикновено на липсата на движение, малко течности поемани, стрес, косопад. Това, което може да се направи, е да се свикне с поемане на ден на повече от 1,5 литра вода, да се отделя за разходка поне 1 час на ден, движение или плуване, да се усвои за изхождане клекнала стойка за по-лесно, да се заменят баници и кифли с по-груби храни и пълнозърнести - настъргани моркови, пълнозърнест хляб и др., да не се стискате, защото имате по-важна работа…