Ако притежавате лаптоп Acer и ви трябва нова батерия за него, е добре да знаете, че от Acer предлагат различни видове батерии – Li-Ion, Li-Poly, NiCad и NiMH. Според специалистите първите два вида батерии за лаптопи са най-добри и ефективни.

Разликата между тези четири вида батерии за лаптопи е огромна и освен това всеки един от тях изисква различна поддръжка, за да работи максимално ефективно и да бъде в перфектно състояние. Най-стария вид батерии за лаптопи е NiCad, а най-новия са – Li-Ion и Li-Poly. Последните модели батерии за лаптопи предлагат най-доброто съотношение между издръжливост и тегло, но за сметка на това са сравнително по-скъпи от по-старите модели батерии за лаптопи. Поради тази причина, е добре да знаете как да ги поддържате и използвате, за да ви вършат работа максимално дълго време, защото батериите за лаптопи са скъпи и могат да струват повече от 100 лева. Затова е препоръчително да предприемете някакви мерки и да се грижите добре за преносимия си компютър.

Има няколко прости трика, с които ще запазите за дълго ефективността на батерията. Да предположим, че сте собственик на лаптоп Acer, (тези правила важат за всички марки лаптопи, не само за тази), е добре да знаете, че батерията трябва да се зареди напълно, преди да бъде използвана. Също така запомнете, че батерията се разрежда само тогата, когато не е използвана дълго време. Независимо от марката, трайността на батериите за лаптопи, е не повече от 1 до 3 часа, след което трябва отново да ги заредите. Може да намалите разхода на батерията, ако спазвате някои от следните прости правила: Яркостта на екрана Ви не трябва да бъде силна, защото по този начин се изразходва голямо количество енергия. Също така е добре да изключите антивирусната си програма, защото тя също изтощава допълнително батерията. Периферните устройства също изразходват сериозно количество енергия и ще е добре, да ги използвате колкото се може по-малко.

Все пак не очаквайте, че ако спазвате тези насоки, батерията на лаптопа ще държи вечно. Имайте предвид, че няма нищо вечно и колкото и да не ни се иска, рано или късно батерията на лаптопа ще се скапе и ще трябва да се смени.