Монтирането на врати си има своите тънкости, които трябва да се знаят, за да не се повредят вратите и да не се изхабят много нерви. Правилният монтаж на интериорни врати изисква много акуратност, която започва още с вземането на мерките. Точно от начина, по който са взети мерките, зависи как ще се осъществи монтажа. Разбира се, монтирането на поръчаните интериорни врати можете да извършите самостоятелно, но ако нямате нужните умения, най-добре е да наемете специалист. Една грешка може да причини много главоболия, особено ако стане причина за повреди по вратата или стените.

След като ви доставят поръчаните интериорни врати трябва веднага да ги сложите в хоризонтално положение. Не сваляйте опаковката преди да започне монтажа, за да не се повредят и издраскат вратите. Внимавайте да няма прекомерна влага в помещението. Не е добре ако в жилището тече боядисване или други замърсяващи дейности, които може да повредят вратите. Някои модели врати имат нужда да престоят известно време в помещението, в което ще се монтират, за да се аклиматизират. Ако наблизо има работещи отоплителни уреди, те могат сериозно да повредят новите врати.

Монтирането на нови интериорни врати изисква покритието на пода вече да е завършено.Ако монтирате първо вратите, рискувате после да имате проблеми при поставянето на подовата настилка. Доста неприятна изненада може да дойде от стените - ако те са неравни, касата на вратата няма да прилегне добре и ще се наложи доста работа до изравняването на повърхностите.

Следващия възможен проблем идва от недоброто замерване - изведнъж се оказва, че вратите са по-широки или по-тесни от отворите, в които ще се монтират. И в двата случая ще се наложи доста работа, за да паснат размерите - или ще се кърти, или ще се попълват празнините. Разстоянието между пода и вратата трябва да бъде 1-2 см. При поставянето на вратата, трябва да се провери дали е водоравна. Отклонението не бива да е повече от сантиметър, защото в противен случай ще има проблеми при отварянето и затварянето на вратата.