Който желае да стане автомонтьор, трябва да забрави за чистите и бели ръце. Все пак, това е една професия, която е доходна, без значение дали има криза или не. Хората ще карат автомобили винаги и ще се нуждаят от добър автосервиз, в който да ги ремонтират. Както всяка работа и тази ма своите особености. За да стане от един млад мъж добър автомеханик, той трябва много да обича автомобилите и да се интересува живо от тяхното устройство от малък. Освен това, нужни са и сръчни ръце - едно от най-важните неща за добрата работа по фините части на автомобила.

Дори и в най-добре оборудвания и модерен автосервиз няма как ръцете на автомонтьорите да останат чисти. Който не желае да цапа ръцете си с масла, ще трябва да си избере друга професия. Освен това, автомонтьорът вече не може да ходи с мръсни работни дрехи, все едно е бърсал пода с тях - всеки реномиран автосервиз раздава на работниците си специално работно облекло с фирмен знак. За добър кадър се счита този монтьор, който има знания, умения, опит и изглежда авторитетно в очите на клиентите. Майсторът си е майстор - както и във всеки друг занаят, монтьорът също трябва да изгражда добро име, което да му води лоялни клиенти години наред.

Доскоро често можеше да се види в събота и неделя някой мъж, облечен в омаслен гащеризон, да поправя коли. Доста хора, разбиращи малко повече от автомобили така си вадеха по някой лев допълнително в почивните дни. Времето на този нелегален бизнес отминава постепенно, тъй като клиентите вече се нуждаят от много неща, които може да им даде само един оторизиран автосервиз. Фактури, касови бележки - всичко това е нужно след ремонти на застраховани автомобили след претърпяно ПТП. Освен това самоуките майстори не разбират от електроника, с която вече са пълни всички нови автомобили. Това отваря път за младежите, желаещи да се реализират като автомонтьори в някой съвременен автосервиз и да получават добри доходи за труда си.