По времето на еднотипното посткомунистическо строителство, обзавеждането на жилищата беше също толкова еднотипно. Влизайки в който и да е дом, човек виждаше едно и също разположение на помещенията, с почти еднаква мебелировка, а за интериорен дизайн въобще не можеше да се говори. Днес, наследниците на подобни жилища имат намерение да променят всичко и да изменят функционалността на всяко помещение. Често се случва човек, видял каталог с модерни камини, да пожелае да изгради такава в дома си.

Мястото за изграждане на камината обикновено е в хола - най-голямото помещение в жилището. Всички съвременни камини са предвидени да бъдат практични и функционални, а също и  безопасни. До преди няколко години, холът беше зона, недостъпна за децата и в него се влизаше само когато се посрещаха гости. През останалото време, обзаведен с тежка холова гарнитура, с витрини, пълни с кристални чаши, подреден с изпънати дантелени покривки, холът беше затворен и никой не влизаше в него. Сега вече никой не може да си позволи лукса, най-голямото помещение в дома да стои неизползваемо. То по естествен начин се превръща във всекидневна, като отоплението му се решава радикално с камини на пелети или дърва.

Съвременната всекидневна залага преди всичко на практичността и удобството. Тя е събирателния център на всяко семейство и трябва да има достатъчно място за сядане. Старите холови гарнитури все още се ползват, а ако вече са негодни, често се купуват подобни меки мебели, на които да се разполага цялото домочадие заедно с домашния любимец. Естествено има и телевизор, а често и цяла система за домашно кино. Това, че всички са денонощно в това помещение, не означава, че то трябва да е разхвърляно, с купчини вещи нахвърляни безразборно.

Красотата се постига чрез различни аранжировки, декорации, цветя и картини, които да създават уют. В много всекидневни се изграждат стилни камини, целящи не само да отопляват, но и да създават специфична атмосфера в дома. Реалностите в съвременното общество изискват практичност и икономии, затова отоплението на дърва и пелети е широко използвано във все повече домакинства.