Стандартното обзавеждане за баня включва познатите аксесоари: плочки, шкафчета, мивки за баня, тоалетни чинии и др. Съвременното обзавеждане за баня включва още душ кабини, мебели, декоративно осветление и т.н. У нас много фирми предлагат обзавеждане за баня, но когато стане дума за обзавеждане за баня, в съзнанието на всеки човек изникват мебелите за баня, а не смесители или мивки за баня. В следващите няколко реда ще разгледаме основните видове обзавеждане за баня, които са направени от пластмаса или дърво.

Въпреки огромното разнообразие от продукти, които се предлагат на пазара, има два основни вида обзавеждане за баня – от дърво и от PVC. У нас широко разпространено е пластмасовото обзавеждане за баня, докато в Европа например, този тип обзавеждане за баня не се приема въобще. Повечето хора у нас избягват да си купуват обзавеждане за баня, което е направено от дърво. Дали поради спецификата на баните или от страх мебелите, направени от дърво да не се подуят и да станат двойно, или тройно по-дебели, повечето хора у нас се избират PVC обзавеждане за баня. Голяма част от предлаганото на родния пазар дървено обзавеждане за баня е с ниско качество, това е още една причина, която подтиква хората към PVC продуктите. Вината за това е изцяло на производители, защото не може едно качествено дървено обзавеждане за баня да струва колкото един обикновен шкаф. Качествените дървени мебели за баня, трябва да се обработят многократно със специален лак. Тези процеси на лакиране и боядисване обикновено са скъпи и вдигат себестойността на мебелите, затова ако все пак се изберете дървено обзавеждане за баня, избягвайте евтините мебели, които се предлагат на пазара, защото съществува много голям риск, веднага след поставянето им да се надуят от водата, поради липсата на качествена защита от влага.

Няма да сгрешите, ако изберете PVC обзавеждане за баня. Ако решите да заложите на дървените мебели, трябва да се уверите техния произход и в гаранциите, които ви дава производителя.