Откриването на качествени маркови парфюми е еднакво трудно както за мъжете, така и за жените. Българският пазар е пълен с нискокачествени имитации на маркови парфюми. Съвременните маркови парфюми се използват не само, за да ухаем приятно, а да се чувстваме комфортно и да привлечем противоположния пол. Правилният избор на подходящи маркови парфюми може да подчертае вашата индивидуалност, но ако сте избрали неподходящ аромат, резултатите няма да са толкова добри. Ако сте запознати с основните съставки, които се използват от почти всички производители на маркови парфюми, то избора ви на подходящ аромат ще бъде в пъти по-лесен.


Основната съставка, която използват всички маркови парфюми са етеричните масла. Най-популярните, които се съдържат във всички качествени аромати са: розово масло, жасминово, от портокалов цвят и от иланг иланг. Една от най-ценните съставки е розовото масло, което е в основата на почти всички аромати още от древни времена. За производството на маркови парфюми и всякакъв друг вид козметика се използват розови сортове Rosa centifolia и Rosa damascene.
Друга много ценена съставка от привържениците на маркови парфюми е жасмина. Той е носител на чиста есенция без примеси, която придава на аромата завършено качество и благоухание. Точно преди изгрев трябва да се оберат цветовете на жасмина, защото тогава има най-силен аромат. Цветовете трябва да се обработват веднага, преди те да увехнат. Обработените цветове, трябва да се предпазят от нараняване или смачкване, за да не се наруши естествения цветен букет. Поради тази причина обработените цветове се поставят в специални кошници. За да се добие 1/25 oz концентрат жасминово масло са необходими 8000 цветя.


Вместо жасминово масло, в имитациите на скъпите маркови парфюми се използват синтетични заместители, които са много по-евтини от натуралното жасминово масло. Синтетични заместители се прилагат най-често в имитациите на дамски маркови парфюми, защото търсенето на дамски парфюми е много по-голямо, отколкото търсенето на мъжки парфюми.