Все по-често се използва думата био, където и да погледм виждаме „био кашкавал”, „био плодове”, „био пособия” и т.н. Биологичните продукти навлизат в обществото все по-силно, но действително много малко хора са наясно, какво ги отличава от останалите продукти, които се предлагат на пазара, които не са „био”. В тази тема ще разгледаме въпроса за разликите между натуралната био козметика и обикновената.

Познатата ни на всички козметика съдържа много синтетични и химични съставки, които са опасни за здравето, докато продуктите, които се използва за направата на био козметика са направени от натурално чисти вещества, които ни дават гаранция за сигурност. Съществуват различни твърдения за натуралната био козметика, някои от тях верни, други не. В следващите няколко реда ще стане дума и за тях.

Не е вярно, че натуралната био козметика не съдържа консерванти. Биопродуктите съдържат консерванти, но те са подбрани така, че да са по-съвместими с кожата. Друга мълва твърди, че натуалната био козметика е по-малотрайна от обикновената козметика. Това обаче не може да бъде доказано, защото зависи от продукта, от количеството използван консервант, от вида опаковка. Мнозина определят продуктите био козметика, че имат по-слаб ефект сравнение с традиционната козметика, което не е вярно. Голяма част от натуралните продукти био козметика са много по-съвместими с кожата и косата в сравнение с традиционната козметика, което ги прави далеч по-ефективни от нея. Според някои “специалисти”, натуралната био козметика е по-малко агресивна към кожата, което е поредния лъжлив слух, пуснат от производителите, за да продават по-добре продуктите си. Всичко зависи от формулата на продукта. Може да бъде еко или био козметика и в същото време много агресивен.

Някои хора определят био козметиката за по-скъпа от традиционната козметика. Тук не може да се даде точен отговор, защото има традиционни кремове на лъскави марки, които са в пъти по-скъпи от продуктите био козметика. Има и обратни случаи, разбира се, но все пак съотношението качество-цена при биокозметиката е на много по-добро ниво. В традиционен продукт и биопродукт на една и съща цена, разбира се, за предпочитане е биологичния, тъй като всъщност се оказва по-евтин. В него производителят е вложил много повече и скъпи съставки, отколкото производителят на традиционния продукт.