Торовете се характеризират с особена важност и значимост при отглеждането на нашите растения. Със своите свойства, те вкарват в почвата всички онези хранителни съставки, от които се нуждае, за да бъде устойчива и благоприятна. Разнообразието предопределя и тяхното предназначение. Разделени на две основни групи – органични и изкуствени – стабилизират нашите посеви и им спомагат за правилното функциониране.

Натуралните торове, например, предлагат отлична възможност за видимото подобряване състояние на почвата по естествен път. Към тази група спадат оборската, морска тор, червей отливки и риба емулсия. Минералните образуват следните няколко групи: единични, комбинирани (бинарни) и комбинирани (сложни). И двата раздела имат своите предимства и недостатъци.

Листни торове

Листното наторяване е полезно и същевременно с това необходимо за правилното отглеждане на растенията. По този начин се доставят микроелементи, в лесно усвоима форма и количество макроелементи, което е достатъчно да активира процесите на обмяна на веществата. Този вид подхранване осигурява по-икономичен воден режим и дава на растенията възможност да преодолеят физиологичните смущения.

Листната маса се развива по-бързо и остава за по-дълго време физиологично активна. По този начин репродуктивните органи се оформят по-добре и се задържа процеса на стареене. Ако избегнем този вид дохранване, резултатите, които ще бъдат на лице са: ниски добиви и лошо качество на продукцията. За това и необходимостта и приложимостта са му от особено значение.

Торовете за трева и тяхната важност

Най-трудните от растителните видове за градината, това са тревите. Те се нуждаят от богат набор компетентни знания за да добият онзи вид, който желаем да постигнем. Ако сме решили през пролетта да се заемем с озеленяване на нашия дом, то още през зимата е задължително да натрупаме нужните умения. Има няколко вида подхранващи вещества – едни от тях са течните и гранулирани.

За тях е препоръчително предварителното наторяване да се осъществи 10 дни преди засаждането на тревата. Важно е сместа да бъде добре разбъркана за да не се допускат големи концентрации на тор. Добре е след процеса да се полее обилно цялата градина. Както всички останали видове, така и торовете за трева биват изкуствени и органични. При липса на полезни съставки, райграсът пожълтява и губи своята свежест.

Торенето е наложително при всички етапи от развитието на нашите растения. В случай, че пропуснем този важен елемент, има голяма вероятност да наблюдаваме отрицателен резултат на нашия труд, усилия, време и средства. За това е и толкова съществено предварително да се запознаем с видовете торове и тяхното действие и предназначение.