Железните плугове революционизират световната агрикултура от момента, в който хората осъзнават, че тези съоръжения могат да прорязват и преобръщат почвата, вместо само да драскат по повърхността. Китай създава първия железен плуг около 5 век Пр. Хр., но в Америка той се появява чак през късния 18 век!

Ранни предшественици

Най- ранните плугове са били направени от камъни увити в три клона. Преди 5000 години, древните фермери от Шумерия – днешен южен Ирак – и древен Египет използвали дървени плугове наричани тогава рало, дърпани от впрегнати животни. Около 1500 г. пр.хр. желязото вече се обработвало в древния Близък изток. Според китайските древни исторически записи обаче, едва през 6 век. в Китай започнали да го стапят в пещи и да го оформят за различни дейности.

Мощни съоръжения

Първите железни плугове били изработени от китайци между 475 и 221 г. пр. хр. Плуговите предшественици имали остри точки, с които прорязвали земята и наклонени криле, за да ги завъртат. Тази технология се е появила в Европа през 17 век. Повечето европейски земеделци използвали дървени плугове, които постепенно били пренесени и в Америка от емигранти. Шонтландецът Джон Смол и американецът Чарлз Нюболд изграждат първия железен плуг през последните години на 18 век. Американските земеделци приели изобретението на Нюболд, но не с онзи плам, с който откликнали на стоманеният плуг на Джон Диър създаден през 1837г.

Днешните плугове са избработени от висококачествени материали и са изключително полезни на земеделците, тъй като с тяхна помощ обработката на земята е в пъти по-бърза и ефективна. В каталога на Mass.bg се предлага голямо разнообразие от висококачествени плугове с различни размери и брой тела.