В разгара на лятото, прасковите са едни от най-масовите плодове на пазара. Това е тяхното време и точно сега е момента ако обичате тези вкусни и сочни плодове да си направите компоти и сладко.

Аз лично залагам на сладкото, тъй като много често го ползвам при приготвяне на сладкиши, а палачинките със сладко от праскови са просто божествени.

Приготвянето на сладко от праскови никак не е трудно, просто са ви необходими съответните продукти, както и да се въоръжите с малко търпение и желание.

Ето и необходимите продукти:

 

Начин на приготвяне

Преди да започнем с приготвянето на сладкото от праскови, ще трябва да отстраним тяхната мъхеста обелка. Има един бърз и лесен начин, който може би знаете.

Праскови за сладко

Сложете прасковите в тенджера с вряща вода за около 30 секунди. Извадете ги с помощта на щипка и веднага ги поставете в купа със студена вода за около 1 минута. След тази процедура много обелките на прасковите се махат изключително лесно.

Приготвяне на сладко от праскови

След като приключите с обелките, трябва прасковите да се нарежат, но преди това задължително трябва да се отстрани и костилките. Нарязаните праскови на резени заедно с лимоновата кора и сок изсипете в голяма тенджера и поставете на не много силен огън. В продължение на 15 минути разбърквайте докато прасковите не омекнат и не пуснат своя сок. Добавете и захарта и не спирайте да разбърквате докато тя не се стопи напълно. Увеличете малко температурата, така че сместа да започне да завира и разбърквайте в продължение на 5 минути, без да спирате, за да не загори сместа.

След като минат тези 5 минути, намалете котлона и оставете тенджерата със сладкото от праскови на бавен огън за още около 30-40 минути. През това време сместта ще започне да се сгъстява. Свалете от огъня в момента, в който решите, че вашето сладко е станало достатъчно гъсто. Отстранете от тенджерата от огъня.

Преди да започнете да поставяте готовото сладко в бурканите е желателно да ги стерилизирате заедно с капачките за буркани. Поставете ги с голям съд с гореща вода за няколко минути. Задължително е да използвате нови капачки, ако искате сте сигурни, че вашето сладко ще бъде добре запечатано и ще запази вкусовите си качества дори и след няколко месеца. Аз лично ползвам различните видове капачки за буркани на „Алианс-ДН“ ООД и съм много доволна. До този момент не е ставал фал – не са ми се надували капачки и не се е налагало да изхвърлям вече консервирана храна.

Приемете и още един съвет: използвайте узрели праскови, тъй като са по-сладки, по-лесно се маха костилката и обелката им.

Сладко от праскови запечатени с капачки за буркани

Докато сладкото е още горещо го разпределете в стерилизираните буркани, забършете внимателно ръба на буркана и запечатайте добре с избраните от вас капачки за буркани. След това обърнете бурканите с капачките надолу и ги оставете да изстинат.

Това е цялата философия, а приготвянето на любимото сладко няма да ви отнеме повече от 2-3 часа, но пък през зимата ще можете да си похапвате сладко от праскови.