Днес е ясно, че мобилните устройства са не бъдещето, а настоящето. В момента, в който разработчикът осъзнае този факт, той започва да осъзнава и друго нещо – SEO оптимизацията на мобилните страници е отделна SEO оптимизация - не е универсалната, която познаваме. А това е особено важно, ако сте в онлайн бизнеса.

Неприятното е, че ако досега не сте имали налична мобилна версия, вие сте страшно назад в бизнеса. Няма значение, дали техническите параметри на сайта ви позволяват влизането и през таблет. Това не променя мнението на Google, според което вие няма да се преборите с конкурентите си, ако те вече имат мобилна версия на сайта си. На свой ред, по този начин вие ще продължавате да изоставате в класациите. Нещо повече – няма да изпълните и точка 1 и точка 5 от 10-те основни принципа на Google.

Имате намерение да разработите мобилна страница? Водете се по тези 3 простички критерия:

Мобилност

Мобилната версия на страницата е задължителна. Това не е нещо, с което можете да се разминете. Сигурно се чудите защо постоянно това правило ви се набива така упорито. Трябва да подчертаем обаче, че в случая съвсем не става на въпрос за старите схващания във връзка с мобилните сайтове. Ето за какво точно иде реч.

В миналото разработчиците са правили 2 отделни сайта – основен и мобилен, като двата са били на различни домейна.  Дали това е отпималният подход? Нека се изразим така: по-добре е с него, отколкото без нищо. В същото време от Google отново няма да са особено доволни. Компанията продължава да подчертава виждането си, че мобилните устройства, респективно адаптивните страници за тях са бъдещето. А, отклонявайки се от тях, вие се отклонявате и от успеха. Как ли? Ами много лесно – Google ще продължава да ви измества от челните позиции, защото смята, че адаптивността на страниците към мобилните устройства е ключов елемент в тяхната функционалност. Така стигаме и до следващия критерий...

Адаптивност

Адаптивният дизайн попада в категорията на съвременните модерни технологии за успешен онлайн бизнес. Това се дължи най-вече на добрата оценка за него от страна на Google. Нещо повече – компанията е категорична, че отделните мобилни версии на сайтовете не са най-подходящият подход в днешни дни. Именно на това наблягат и с основните препоръки за създаване на страниците за смартфони:

"Всички сайтове, които са разработени посредством технологията на адаптивния дизайн и ползват само едно URL, HTML, а CSS се различава само при задаването на отделните елементи, са одобрените от Google, т.е. препоръчителните."

Какво точно е адаптивен дизайн на сайт? Името му подсказва и за основната му функция. Тези сайтове директно се адаптират към структурата на различните мобилни устройства. Така те продължават да са еднакво лесни за експлоатация и от РС, и от смартфон. Абсолютно всеки елемент от страницата – снимка или съдържание, шрифт или навигация – автоматически се адаптира към индивидуалния потребителски екран.

Желателно е да помислите над тези неща, защото основната мотивация на хората да ползват мобилни устройства е, че те са удобни. Не намалявайте нивото на комфорт, като предлагате на аудиторията сайт, който се отваря и зарежда трудно на смартфон или ноутбук. Това е често срещана грешка, изразяваща се в принудата постоянно да се кликва за уголемяване на мащаба, например.

Тук се откроява и друг положителен момент от адаптивния дизайн – с него поддръжката става лесна, защото е универсална за всички версии. Няма значение колко са те - с една модификация те се изменят автоматически заедно.

Клиентоориентираност

Наскоро се проведоха проучвания във връзка с търсенето, което осъществяват притежателите на мобилни джаджи. Следните факти станаха ясни:

 

 


За да разчетете изводите от тези проучвания не трябва да сте завършили магистратура по маркетинг. Те говорят сами за себе си и основният извод е, че Google няма да ви изстрелва напред в резултатите, ако нямате адаптирана версия на сайта си за мобилните потребители. Пазарът на мобилни устройства се разраства със скоростта на светлината и пренебрегвайки адаптирането на уеб ресурсите ви към тях, рискувате да пропуснете големия шанс да направите всеки собственик на такава джаджа и свой клиент.