Алкохолът - етанол или етилов алкохол, има върху човешкия организъм двойнствено влияние. В някои случаи то е положително, но в повечето - отрицателно. Традиционните методи за дестилиране са прости системи – изпарител, втечняващ охладител и концентрират само до около 70–800 етилов алкохол. Наличие и на отровен метилов алкохол има в почти всеки плодов разтвор - от, ядки, семки, чепки… - той при 630С се изпарява и се изхвърля затова първото количество алкохол 1-3%. Той в незначителен процент присъства, независимо от всички мерки, ако за дестилация няма прецизна инсталация. При отравяне с метилов алкохол, етилов алкохол е спасителният антидот по-голямо количество, орално или венозно приет.

Друг етап в развитието на производството на алкохол, е добивът от скорбяла, целулоза и нишесте. От зърнени култури - ечемик, жито, ориз, царевица…, се получава особено ценен етилов алкохол с добри вкусови качества и висок рандеман... Процесът се усложнява от условието първо водоразтворима захар да се добие. В храносмилането при човешка това ензимът птиалин извършва - достатъчно е в уста парче хляб до подържите и сладък вкус ще усетите веднага - във водоразтворима захар се превръща нишестето или скорбялата.

При производство от зърнени храни на етилов алкохол, това от ензимите на малца се извършва. Малцът по естествен път се получава, от 3 – 4 см. покълнал ечемик; стрива се масата, суши и към продуктите се добавя, които нишесте съдържат. Ако по естествен път не започне ферментацията, добавя се хлебна или бирена мая и за 7-8 дни тя протича. Етилов алкохол може и само от малц да се получи, но е по-малък рандеманът, затова и е най-скъпо чистото малцово уиски - малцът с растителен торф е изпечен, който и специфичния вкус дава, с есенция от бергамот се имитира промишлено. Етилов алкохол може и по чисто химически път лесно да се получи. 

Чисти и качествени напитки от добри материали се получават в бъчви за естествено стареене. Освен че дървесината мек вкус дава на алкохола, по естествен път се отстранява в тях вредния метилов алкохол. Простичко казано - интелигентното познаване, пиене, дегустация и производство на напитки от етилов алкохол, е наука и изкуство, което в голяма степен с дълголетието и здравето на хората е свързано! 

Източник: http://zaharnizavodi.com/factories/завод-за-спиртни-продукти/