Едно от преимуществата на BlackBerry смартфоните пред по-голямата част от конкуренцията им, физическата клавиатура си остава. Колкото и таблети и смартфони с тъчскрийн да обичаме, повечето от нас кой знае какво удоволствие не изпитват от писането. Компания Tactus Technology обаче е намерила на проблема решение - как физическа клавиатура да използваме и да имаме голямо тъчскрийн пространство едновременно с това. Продуктът е Fremont клавиатурата, която микрофлуидна технология използва, за да накара да се появят физическите бутони, когато искаме и да се скрият, когато не ни трябват. Тази технология в мастилено-струйните принтери се използва от години.

С напредването на 2013 година, за пазара за таблети започнаха да изготвят прогнозите си анализаторите. Digitimes вещаят, че в търсенето на тези мобилни устройства ще има 22%-ов спад, но спрямо предишното тримесечие само, в което доста празници имаше. А доставките на таблет със 76% повече ще са от същия период на 2012 година.Също прогнозират, че от линията iPad доставките на таблет ще с 5% се увеличат и 22 милиона ще достигнат. Единствено не се очаква за таблети на Apple да пострадат от сезонността на пазара. Всички останали производители общо 47% по-малко доставки ще реализират. Поради това Apple ще продължат лидерската си позиция да държат на пазара за продажба на таблет.

През 2013 година в историята таблети за първи път се очаква по продажби да задминат лаптопите световен мащаб. В САЩ и Китай още през миналата година стана факт. Прогнозата е на експерти. Размяната на местата и изместването на лаптопи от таблет става факт 3 години по-рано. Актуализираните очаквания са, че през 2013 година продажбите на таблети внушителен растеж ще регистрират, около 64%. Причината е драстичният спад в цените и увеличената изчислителна мощност.       

За около 100 лева с доставката, вече може 7-инчов таблет да се купи от китайски сайтове за електроника, с много прилични параметри. В световен мащаб се очаква през тази година 240 милиона таблети да бъдат продадени срещу 207 милиона лаптопа само.    

27% от всички таблети се очаква китайците да купят, влезли през тази година в обръщение, но от тях по-голямата част ще са на малки местни производители, на много атрактивни цени предлагащи продукти.