Баба Марта е особено  благоразположена към онези хора, които има нови идеи за мартеници,  и се занимават с любов при изработване на мартеници. Обичайно от вълна, памук или коприна са направени, непременно от млади жени с честита Баба Марта заплетени. Конците са усукани заедно. Основните цветове са бял и червен. Традиционните мартеници може и други елементи да включват - мъниста, сребърни монети, охлювени черупки, чесън, косми от конска грива и други, които заедно правят амулет.

В старите времена изработка на мартеници е била за ритуален знак възприемана – амулет, който предпазва притежателя си от зли духове. Днес това е почти забравено и обичаят изработване на мартеници  и закичване им с пожелания за Баба Марта, само идването на пролетта символизира. Но въпреки това българите вярват и сега, че ако мартениците носят на първи март с честита Баба Марта за поздрав, то те ще са цяла година здрави. Има много стара поговорка, че „Ако през Март не носиш мартеница, лоша прокоба ще ти изпрати Баба Марта.”

Хората носят модели на мартеници за определено време. Обичайно със знаците на приближаващата пролет да е свързан периодът – среща с първите прелетни птици, които долитат – щъркели, лястовици, жерави; цъфнали дръвчета; изработване на мартеници и в първия ден на месеца – с поздрави за честита Баба Марта.

Когато се видят първите птици - тогава хората си свалят своите мартеници и на цъфнало дърво я завързват. В различните краища на България ритуалът със свалянето на различните модели на мартеници, е свързан с различни предзнаменования. Веднъж свалени със съпътстващ ритуал, всички мартеници губят качествата си на амулет. Това важна стъпка отбелязва – краят на зимата и преход към пролетта с положителните промени. Това е една широко разпространена практика – да имаш нови идеи за мартеници, носенето на ръчна  изработка на мартеници и учудващо неотслабващото значение и положение сред българските обичаи, с вярването в магическите свойства на червения цвят се обяснява. Парата, червените конци, вълчи или змийски зъб, сините мъниста при изработване на мартеници  - имат свойството да гонят демоните, болестите и  злите сили. Девойките поставят под голям камък своите мартеници и после търсят знамения за това, бъдещият им жених какъв ще бъде.

Допълнително информация: