Според преданията, далеч в планината живяла Марта със своите братя, които едно име носели – Сечко, но единият малък Сечко наричали, а другия - голям Сечко. Днес на този ден забавни пожелания за Баба Марта  си изпращат хората. Митичната Баба Марта пролетта и слънцето, олицетворява, което може лесно лицата на хората да игри. Според вярването, е стара и куца жена Баба Марта, затова и бастун носи. Легендите за честита Баба Марта описват характера й като двойнствен и много непостоянен - слънцето грее, когато се усмихва, а студ и мраз земята сковават, когато е ядосана. По-голяма част от традициите и ритуалите за цел имат да я омилостивят. Днес хората здраве си желаят и оригинални пожелания за Баба си изпращат. По традиция преди изгрев слънце нещо червено изнасят на двора жените – престилка, дреха, прежда или пояс и 9 дни го оставят там. Вярва се, че ще развесели Баба Марта червеното и ще бъде хубаво времето. Жените не перат и бели дрехи не простират, слани и градушки за да не падат.

Белият цвят мъжкото начало символизира първоначално, светлата соларна зона, силата. По-късно обозначава девствеността и непорочността под въздействието на християнската митология - на Христос е белият цвят. Червеното е здравето и женското начало, знак на зачеването и раждането, на кръвта, първоначално са червени женските сватбени носии. Днес и пожелания за Баба Марта се изпращат, а срещу злите сили е своеобразен амулет мартеницата и окичването с нея е магически ритуален акт – усуканите конци са бял и червен и чрез механизмите на контактната магия запазват човека с честита Баба Марта.

Празнуването на свети Валентин от древния римски празник Луперкалии произхожда, в чест на покровителя на стадата бог Фавън. Луперк е древен италийски бог, на овчарите приятел и на стадата пазител от вълци. Празникът на 15 февруари отбелязвали с пожелания за Свети Валентин. Ден преди това на римската богиня на брака бил празникът -  Юнона  - на майчинството и жените бог Пан. Според езическата традиция, девойките в този ден любовни писма пишели с оригинални пожелания за Свети Валентин и в огромна урна ги поставяли, от която мъжете след това девическите послания измъквали. И мъжът онази девойка започвал да ухажва усърдно, чието писмо е изтеглил. Този ден и "Птича сватба" наричали, защото смятали, че през втората седмица на февруари именно брачни двойки в гората образуват птиците.