Липсата на млади кадри за работа, които отговорности биха могли да поемат означава, че за работодателите са изключително важни тези хора от rabota.bg. Те трябва в интернет да проверяват в Jobs.bg, компанията, където искат да работят - да разгледат, за да разберат ценностната й система каква е и какво биха могли да научат, на новото място какво разнообразие ще имат от работа, колко свободно време ще имат между работа и личен живот, за да имат баланс.

Хората от генерацията Хикс ясна представа да имат изискват каква работа да бъде свършена от тях се очаква. В повечето случаи на себе си разчитат, доста са скептични към rabota.bg, но каквато и да е работа, е договор по-скоро. Да изпълниш в срок поставените задачи, по подобаващ начин работата си да свършиш – за тях е много важно между работа и личен живот някакъв баланс да има. Изключително важно е също разнообразието. Това поколение най-много отговорности би поело, защото и големи готовност има, когато каже „търся си работа”. Сигурността е важна за тях и с лоялност се отплащат. Важно е в по-голяма конкретност да са обучени и генералисти да не са. Те не като да работиш за някого възприемат дадена работа, а с някого да работиш. Точно затова най-много отговорности поемат от всички останали и да се разчита на тях в Jobs.bg много може.

Благодарение на образованието си много добри специалисти има в тази генерация и таланти като цяло, на които могат да разчитат компаниите. Те могат спокойно да напуснат работа и да рискуват друга след това да търсят. Разбира се, за заплащане не са винаги реални изискванията им и доста често си патят в rabota.bg. Проблемът от самия пазар на труда идва и изостреният дисбаланс на предлагане и търся работа, защото си знае цената тази генерация и да иска повече в сайтове за работа - има покритието. Въпросът е дали сега има ли кой да им я даде? Младите очакват работата да е игра, забавление, не искат да спазват работно време – искат плаващо и гъвкаво да си разпределят, каквато и да е тази работа. За тях скуката е убийствена и скоро им писва, затова и са постоянно неудовлетворени от каквато и да е работа.