Този въпрос вълнува не малко потребители, планиращи да ремонтират или освежат своята баня. Ако трябва да сме честни, качествено обзавеждане за баня се предлага както от чуждестранни фирми, така и от български. Много наши фирми производителки при направата на различните компоненти на обзавеждането за баня използват вносни материали и фурнитура, а реклама от типа: предлагаме италианско обзавеждане за баня, собствено производство, е именно пример за такъв случай. 

Без да си кривим душата обаче, трябва да заявим, че въпреки всичко разлики между чуждото и нашето обзавеждане за баня все пак не липсват. И може би, най-лаконично разликите могат да бъдат илюстрирани с устойчивото словосъчетание: размерът е от значение.

За да се впише в пространството на голяма част от съвременни бани градски тип, предвиденото обзавеждане за баня, произвеждано преди няколко десетилетия, което в повечето случаи все още си стои, биваше планирано и изготвяно в съответните размери, проектираха се специално мебели за баня. И до ден днешен, голям процент от мебелите ни са оптимизирани за неголеми бани, именно заради голямото количество панелни жилища с малки, но уютни помещения.

Вносното обзавеждане за баня е обикновено по-подходящо за извънградски къщи и елитни апартаменти, където човек може да разположи по-големи мебели за баня. Макар и да не са рядкост образци на вани, душ кабини и въобще мебели за баня от световни производители, които имат сравнително компактни размери.

Без значение от големината, обаче, потребителите ще усетят разликата, защото тя обикновено е в цената. По-високата цена често се обяснява с сертифицираното производство и гаранционните задължения на производителя, както и разбира се дизайн – има качествено обзавеждане за баня, което се проектира от световно известни дизайнери.

Може да ви се стори чудно, но нашенското обзавеждане за баня все пак има едно немаловажно преимущество – относителната близост на производителните площи до крайния потребител. Това дава възможност за производство на обзавеждане за баня по конкретни (индивидуални) размери, нещо много полезно за тези от вас, които смятат да си закупят мебели за вграждане.

Това е много важно, поради следната особеност - вписвайки се идеално в конкретното помещение, изготвената по поръчка мебел за баня, не само, че максимално пълно удовлетворява всички функционални потребности на притежателите, но и украсява банята по незаменим начин, просто си попада на мястото.