В тези студени зимни дни няма как всеки от нас да не се замисли за отоплението на жилището си. Печки чудо, Елва, духалки от всякакво естество отдавна не са нещо ново за нашенеца, но колко от вас само са чували думата конвектор, без да имат конкретна представа какво точно са тези конвекторни печки? Известни марки, като Adax присъстват вече не една година и на нашия пазар. В тази статия ще се опитаме да демистифицираме така полезните конвектори и да ги направим в процеса по-разбираеми за средностатистическия потребител.

Първо, и напълно естествено, в няколко изречения ще се постараем да дадем отговор на въпроса, какво точно представляват съвременните конвекторни печки. Конвекторите, това са специализирани прибори, които са алтернатива на маслените радиатори и работят на принципа на конвекцията, откъдето идва и името им. Ако трябва с няколко думи да опишем принципа, по който всички подобни уреди работят, включително и конвектори за отопление AdaX , то това са отоплителни уреди, които последователно нагряват въздушните маси в помещението, докато целият въздух в стаята не се затопли.

Както вече казахме, конвекторите са отоплителни уреди, това вече е ясно и на първокласниците, четящи нашият материал, но как по-точно се загряват въздушните маси в едно помещение, как конкретно работят конвектори Adax, примерно? Като начало, нека си спомним наученото в ранните ни години. Спомняте ли си как в училище ни обясняваха какво се случва с нагорещения въздух? Нагрявайки се, въздухът става по-лек и се издига нагоре, на негово място идват хладните въздушни маси. Именно на този принцип работят съвременните конвекторни печки, Adax включително.

И така, конвекторните печки се състоят от нагревателен елемент, който е разположен в корпус с отверстия във формата на цепнатини (не се стряскайте от избраната дума, отверстията са направени така, че да пасват дори на най-красивия интериор), от където прониква въздуха. Веднъж попаднал в конвектора, въздухът се нагрява, след което се издига към тавана на помещението, а на негово място идва студения. По този начин съвременните конвектори постепенно затоплят цялата стая, в която са монтирани.

Модерните конвектори на норвежката фирма за отопление Adax са незаменими през студените зимни дни. Те прекрасно отопляват всяко помещение, като консумираното електричество не е безбожно голямо. Оборудвайте апартамента си с конвекторна печка и ще забравите, че навън температурите са минусови.