Изпратете коледни картички  и на хората около вас сърцето стоплете. Коледа наближава… И не само у нас, но и по целия свят коледни пожелания се изпращат и късмети за баница се подготвят. Сигурно нашите обичаи странни ще се сторят на много хора - отсичане на крушов пън (бъдник), колене на прасе, постни ястия за коледната трапеза, краваите, коледарите и песните им, заспиването с орехи, късмети за баница, метеорологичните прогнози за годината, и т.н.

Коледните традиции на всеки народ по света са част от тяхната  народопсихология.  Коледни картички в Скандинавия и традиции са колкото сходни помежду си, толкова и различни, представяйки на най-християнския празник един нов, вълнуващ дух – Коледа.В Норвегия нощта на Коледа се крият всички метли, защото се счита, че злите духове и вещици през тази нощ излизат и ако с пожелания за коледа метла си намерят, която да яхнат, през цялата година ще пакостят и вилнеят. Там в съществуването на елфа Нисе вярват, но визията на козел има той тук, което с времето на Викингите още се свързва, когато коледни картички не е имало, а на тържествата се появявал неканен гост, в козя кожа облечен, защитник на животните. В шегите да го омилостивят - децата определен тип овесена каша приготвят за елфа. 

Децата и по друга причина с нетърпение очакват Коледа и картички за коледа. Подобно на Хелоуин празника, когато по домовете със заканата обикалят „Пакост или лакомство“ и безброй сладки изкушения в замяна получават,  на Коледа в следобеда те на обиколка тръгват по домовете с коледни пожелания и същата закана, но традиционните коледни домашни бисквитки „Санд Кагер“  да получат този път. Преди това от официалния обяд малчуганите са похапнали заедно със семейството и –овесена каша, риба треска с картофи, сладкиши, късмети за баница и коледен пунш.

Скандинавия е северният район на Европа и включва страните Швеция, Норвегия и Дания. Но заради близостта им, много често към тях се включват и Гренландия, Исландия и Финландия с пожелания за коледа. Освен географското положение, тези страни от почитането на сходни коледни традиции и пожелания за коледа, от общо културно и политическо състояние са обединени и от принадлежността си към коледни пожелания в една езикова група, с изключение на Финландия.  Езиците в другите страни се числят към северногерманската езикова група.