Болестта артрит деформира ставите и е възпалително заболяване, метаболитно или дегенеративно, с увреждането на една или повече стави свързано. Този термин артрит повече от 100 ревматични заболявания обхваща. Някои форми на артрит само дискомфорт на болния причиняват и на нормалния му живот не пречат. Но има и други видове, които могат да ограничат двигателните функции така, че той в ръката си дори лъжица няма да може да държи.

В много случаи настъпва обездвижване на ставите при артрит, като се атрофира околоставната мускулатура. При ревматоидния артрит ставите на таза не се засягат и гръбначния стълб. Твърде често по вътрешната страна на ръката и в областта на лактите - характерни подкожни възли се образуват. Прогнозата е доста сериозна. И след продължително лечение в засегнатите стави трайни деформации настъпват, които движенията в тях ограничават.

За артрит са особено характерни силни ставни болки, при движение които се проявяват. Много често на крайниците двигателните функции са ограничени, заради възпаление на ставите и силни отоци. Кожата се възпалява над ставите и нетърпим сърбеж възниква. Невинаги артрит всичките стави на крайника уврежда. Заболяването и на една става само се среща - моноартрит и, разбира се полиартрит - на няколко стави. Болките при артрит могат изведнъж да се появят - остър артрит, или постепенно да се увеличават - хроничен артрит.

Много хора не са наясно с диабет тип 2, че това заболяване имат, въпреки че е доста сериозна болест това. Диабет тип 2 все по-често срещано заболяване става, поради увеличаване сред хората като цяло на затлъстяването и напълняването.

Има още един вид, не толкова известен диабет - гестационен. Той по време на бременност се развива при жени, които от диабет не са болни по принцип. Такива жени са в риск от боледуване от диабет тип 2 на по-късен етап и от сърдечносъдови заболявания. Инсулинът атеросклероза причинява и повишава кръвното налягане. Приeмът на много захар може да предизвика заболяването.

Захарният диабет е резултат от наследствени фактори в комбинация с начина на живот. Наднорменото тегло и затлъстяването повишават риска значително от развитието на диабет. Наличието по права линия на роднини, от диабет болни, особено с наднормено тегло хора води, води до рисково нарастване, защото и наследствени фактори се добавят.