Известният лош холестерол или LDLе съставна част на общия холестерол в организма. Той представлява липопротеини с ниска плътност, които доставят холестерола в различните части на тялото и са причина за неговото натрупване по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Оттам се намалява обемът транспортирана кръв към мозъка и сърцето и това довежда до сърдечно-съдови заболявания, инфаркт на сърдечния мускул и мозъчен инсулт.

Тъй като, въпреки значителния напредък на медицината, все още не са овладяни изцяло процесите на натрупване на холестерол и вредните му проявления, в резултат на което процентът смъртни случаи все още е обезпокоително голям, в световен мащаб борбата с високия лош холестерол и стремежът за понижаване на неговите нива се превръща в един от водещите приоритети за здравните институции и обществото като цяло. Налице са многобройни инициативи, изследвания и проучвания в тази област. Цел номер едно е понижаване нивото на лошия холестерол.

Причините за това са повече от ясни – трябва са се преустанови процесът на образуване на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове, да се изчистят вече съществуващите такива и по този начин да се разширят отново артериите и да се минимизира рискът от инфаркт или инсулт. По този начин може да се предотврати и едно потенциално разкъсване на някоя от плаките, а оттам образуването на съсирек и запушването на някоя от коронарните артерии.

Тези и много други неоспорими ползи от преборването с  нашия лош холестерол са причина редица световни здравни организации да формулират най-важните стъпки, по линия на които това да се осъществи. Това от своя страна дава благоприятно отражение и върху други елементи на човешкия организъм, като например церебралните и каротидната артерии. Една от първите стъпки е промяна в начина на живот – здравословна диета и отслабване, спорт, редуциране на стреса и т.н. На второ място се нарежда медикаментозното лечение, когато лошият холестерол не се повлиява от гореописаните мерки.

Най-широко разпространение сред медикаментите за понижаване нивото на холестерола имат статините. Други лекарства разчитат на комбинирано действие, като никотиновата киселина – т.нар. фибрати и ниацин, както и такива на основата на растителна смола, като езитимиб и холестирамин. При всички положения трябва да се отчита следният факт - нормалното ниво на добър и лош холестерол в организма е динамична категория и се обуславя от редица фактори, като пол и възраст на човека, предишни и текущи заболявания, генетична предразположеност и други.