Колкото и странно да е, представата на хората как цените на самолетни билети се калкулират, са от реалността толкова далеч, колкото и представата за хардуера на компютъра. Всички знаят, че електричество и някакви детайли има, но достатъчно знаят малко хора, ефективно за да използват информацията, извличайки за себе си по-голяма полза. В случая с въздушния превоз и евтини самолетни билети означава спестяване на пари, а често и – значителни.

Сега ще ви опишем как евтини самолетни билети да си купувате. Ако разгледате на един и същ полет цените на различни дати, може удивителни неща да откриете: цената на еднакви билети може в пъти да се различава. Странно, а? Би било логично местата да струват еднакво в един самолет, по един и същ маршрут и в една и съща класа. Би било логично, ако по-скъпо от директен полет струва маршрут с прекачване.

На пръв поглед несъществено може да е, но се формира за полета общото впечатление именно от множество моменти в обслужването, което кара клиентите на самолетни билети отново и отново с нейните самолети да летят, ако от обслужването са доволни.

Туристическите агенции, продаващи евтини самолетни билети нямат отношение към тези разлики в по-голямата си част. Всичко в това се състои, че се прави от авиокомпаниите ценообразуването, а по един и същ маршрут различните тарифи съответстват просто на различните нива резервации на самолетни билети.

Как евтини самолетни билети да открием?На всички е известно, че 3 основни класи на обслужване съществуват: “първа” класа е най-скъпата и комфортна; следва “бизнес” класа - по удобство и стойност и “икономична” класа е най-евтината. Нивата на резервацията за самолетни билети всъщност са подкатегории на обслужване на класите и не се различават външно с нищо, освен по ограниченията при изменение датите на полета, по цена и някои други моменти. Което ще рече, че пътниците, купили според резервацията в различни нива билети, но в една и съща класа, в един салон ще летят и еднакво обслужване за различна цена ще получат на борда на самолета. Те могат и в последния момент евтини самолетни билети да купят преди излитането. Такива преимущества най-високото ниво на самолетен билет дава.