Експертите до ден днешен спорят, коя точно е причината за бума на така популярните вече таблети, започнал през 2010. Някой изтъкват, като основен фактор понижаването на цените и повишаването скоростта на достъп до интернет посредством мобилните мрежи, за други основната причина е в енергоефективните, при това достатъчно производителни процесори с ARM архитектура. Още една от причините според нас е популярността на компанията Apple и култовия статус на Стив Джобс, който и представи на широката публика първия наистина удобен за използване таблет – iPad. Както винаги истината е някъде по средата: преходът към посткомпютърната епоха стана възможен благодарение на изброените фактори, взети заедно, плюс дузина неупоменати, но също толкова важни.
Най-продаваните съвременни таблети Apple iPaD, съвсем не са първия реализиран тънък и лек компютър, но всички по-ранни опити се увенчаваха с неуспех, тъй като тези продукти най-често с години, а понякога и с десетилетия изпреварваха времето си. През 1968 Алан Кей, работещ по това време в изследователския център на Xerox PARC, разработва прототипа на съвременните таблети. Машината получава наименованието Dynabook и е замислена като универсален помощник в ученето, на деца от всички възрасти. До масово производство така и не се стига, все пак в онези години не сме имали дори концепцията за персонален компютър. Разработките свързани с проекта Dynabook, обаче, не отиват на вятъра, намирайки след известно време приложение в проекта по създаването на Xerox Alto, първият компютър с графичен интерфейс.
Едва през 1996 година, тридесет години след анонсирането на Dynabook, фирмата DEC, най-накрая, успява да пусне в масово производство таблети с причудливото име Lectrice. Тези таблети са били предназначени главно за четенето на текстови документи. Устройството е имало монохромен екран, чувствителен към натиск със специална писалка, и е било насочено към корпоративния пазарен сегмент. С течение на времето DEC Lectrice не само зададе модните тенденции на последвалите го таблети, но и на друг, не по-малко популярен клас портативни устройства – електронните книги. Втория факт не трябва да изненадва никого, тъй като думата Lectrice преведена от френски значи именно читател. Необходимостта от достъп до интернет по всяко време и от всяко място накара производителите да преразгледат модерните таблети – към конфигурациите им се добавят мрежови интерфейси.