Много наши съграждани все по-често се спират на паркет за подовете на техните домове. И нищо чудно, паркетът е красиво и удобно подово покритие. При това, ако качеството му е сравнително високо, цената също е подобаваща. Монтиран добре, качественият паркет обикновено служи доста дълго време. Едно е сигурно обаче, времето няма да подобри качествата на вашия паркет, с минаването на годините паркетът ви постепенно ще губи от блясъка си. Какво се прави когато това неизбежно се случи? Купуването на нов е скъпо струващо начинание. Освен това старият ще ви служи още значителен времеви отрязък, ако прибегнете до циклене на паркет. Как правилно да извършим циклене на паркет? За това ще може да прочетете в следващите няколко абзаца.


Първо, и изключително важно, паркетът трябва добре да се почисти, най-добре с метла или прахосмукачка. След това го забършете с влажен парцал, имайки едно на ум, че прекалено много вода може да съсипе напълно паркета ви. Не забравяйте, че цикленето на паркет е само частично отстраняване на недостатъците му. Т.е. циклене на паркет, най-грубо казано, само премахва най-горния слой на подовото покритие. Образувалите се след свалянето на горния слой фуги се запълват със специални смеси (кит). След това извършване на циклене на паркет, подовото покритие се минава с лак, за да му се придаде бляскав вид. Покриването с лак започва от най-отдалечения от вратата на стаята край. Нанасянето му трябва да става постепенно, лакът трябва да попие в паркета, образуването на капки трябва да се избягва.


След като лакът изсъхне е добре да бъде шлифован с фина шкурка. Не се притеснявайте, лакът няма да се повреди, а срокът, в който паркетът ще ви служи се увеличава. Следва нанасянето на още няколко слоя лак и готово! Паркетът ви е готов за повторно използване. Пропуснахме да кажем, че в стаята е добре са се влиза минимум два дена след като сте завършили процеса по циклене на паркет. Подовото ви покритие е на практика неразличимо от ново. Сами виждате, че чрез циклене на паркет, ще може да съхраните подовото си покритие в продължение на дълги години. Разбира се, не е задължително да правите всичко сами, особено ако нямате навици и необходимите инструменти. Без нужната подготовка може дори да съкратите живота на паркета си, вместо да го освежите. В този случай най-добре се доверете на професионалисти и наемете фирма, чиито служители професионално ще изциклят вашия паркет.