Първите 6 спални чисто нови вагона на БДЖ пристигнаха преди седмици, но да влязат скоро в употреба от разписание на влаковете - няма изглед. Причината е, че не отговаря на европейските стандарти част от оборудването им и се налага да се преработи. Резонно вагоните нямат за пускане в експлоатация необходимата окомплектовка с разрешителни. В момента БДЖ нито кушет, нито спални, нито вагон-ресторанти има в движение по разписание на влаковете - бракувани са всички. По график още през май трябваше да пристигнат новите спални вагони в България.  Оказа се, че само на турските стандарти отговарят някои системи във вагоните, но не и на евро-изискванията и преработени трябва да бъдат всички. Без преработка сертификат от независим орган няма да получат за движение на територията на ЕС за БДЖ разписание.

Оказва се, че 63 милиона лв. ще струват турските вагони - с около 10 милиона лева повече, спрямо изпратена до финансовото министерство сметката. Разликата дошла от дължимия по сделката ДДС, тъй като БДЖ не го сметнали. Във ведомството никакво намерение нямали подобна сума да дават, заради разсеяността на началниците на БДЖ. Закъсалата държавна компания  БДЖ трябва около 63 милиона лева Ивайло Московски, че още през август ще се включат спалните вагони в Bdz.bg за влаковете от София до Бургас и Варна неизпълнени останаха, а и скоро да се случи това - няма изгледи. Турският производител още не е получил от независим европейски орган сертификати. Проверката е възложена на британска компания, която между евро-нормите и турския стандарт е открила несъответствия, по който са изработени. Затова спешна промяна се налагала на системите по електрозахранването. Това е и причината документите на вагоните да ги няма.

Пътническите влакове Варна-Карнобат и Шумен-Варна закъсняват по БДЖ разписание все по-често, се оплакват ученици и работници от селата във Варненско. Влакът от Шумен, който Razpisanie.bdz.bg трябва в 7,35 ч да пристигне във Варна, с цял час се забавя и хората не можели до работните си места навреме сутрин да стигнат, а вечер много късно се прибирали. От БДЖ Варна потвърдиха, че закъснения на двете композиции е имало. Проблемът обаче бил в недостига на локомотиви. Стотици жители на Езерово, Белослав, Тръстиково, Дългопол и др. го ползват, по домовете си да се приберат.