През 2011-та на Европейския ден на езиците, кръстословици на 11 езика са сред изненадите, които културните институти са подготвили, в България представени. За втори път заедно ще отбележат всички те на езиковото многообразие деня. Тази година се включват в инициативата 16 културни институции общо, които пред Народния театър „Иван Вазов” на 2 октомври бяха, за да покажат на своя език богатството.

Въпреки, че трудни може да изглеждат на пръв поглед многоезичните кръстословици, лесен и забавен начин предлагат всъщност, на различни чужди езици интересни думи да се научат. Общо 21 думи първата съдържа, като е указано за всяка от тях на кой език да се попълни трябва. С превода представителите на културните институти ще помагат, на които е разрешено напълно за думите на техния език да подсказват. Ако дадени кръстословици правилно решени бъдат, известна българска поговорка ще се получи, която в кирилицата от съвпадащите букви се образува, гръцката азбука и латиницата. За успелите с това забавно предизвикателство да се справят и кръстословици решат, много награди бяха предвидени, които по няколко пъти бяха теглени от 11 до 17ч.на всеки час.

По-запалените лингвисти с повишена трудност кръстословици се опитаха да решат, които към Европейската комисия от Генерална дирекция „Писмени преводи” бяха подготвени. Правилното решение до скрита фраза също води, но тя не е на български език този път. Затова за първите 10 решили кръстословици и по-големи награди са предвидени, които успеят да я решат. Всички кръстословици са отпечатани в специални листовки, заедно с инструкциите за попълване  и за другите състезания информация. Още много изненади бяха за всички подготвени, които се присъединят пред Народния театър за решаване кръстословици.

Събитието от EUNIC-мрежата се организира на страните от ЕС и културните им центрове и участваха в него членове на Британски съвет, Австрийско посолство, Полски институт, Чешки културен център, Институт „Сервантес”, Гьоте институт, Френски институт, Унгарски културен институт и Гръцка фондация за култура, Посолство на Испания образователния отдел, Италиански културен институт и партньорите от Посолството на Швейцария, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия, Държавния културен институт Руския културно-информационен център и Център за развитие на човешките ресурси. Европейският ден на езиците с решаване на кръстословици от 2001 г. насам се чества, след успешното провеждане на Европейската година на езиците.