Eмотикони са портманта. Но не в антрето за връхни дрехи закачалка. "Портманто" от езикознанието е термин, с който дума се означава, от две други думи съставена, които значението си запазват. Емотикони е резултат на думите емоция и икона - на старогръцки "образ". С този термин се използват днес на човешки лица схематичните изображения, от препинателни знаци съставени. Всяко едно на определена емоция отговаря или състояние. Те масово днес в писмената електронна комуникация се използват чрез скайп, SMS, e-mail, фейсбук и др.

Съвременните емотикони рождена дата си имат с точност до час, точно преди три десетилетия: 11.44 ч на 19 септември 1982 г., когато професор Скот Фалмън в Питсбърг от "Карнеги мелън" университет, за първи път в света изпраща имейл с човече, усмихнато настрани. Целта в имейла на фигурката е пределно ясна - недоразумение е искал ученият да избегне и да проумее адресантът, че се шегува и не е сериозен.

Изненадан от факта, колегите му колко бързо възприемат символа, си признава, че всичко е било в началото на майтап - усмихнатото човече, по-късно "смайли" наречено, а днес – емотикони, мълниеносно се разпространява във все още през 80-те прохождащите компютърни мрежи и глобално явление става не след дълго.

Днес са навсякъде тези емотикони на малки жълти личица под формата, които плачат, хилят се, крещят и пр., а също и под формата на gif анимирани файлове. Но тях ги ненавижда професор Фалмън. А как да сме сигурни, че на емотикони е първосъздател професор Фалмън? През 2002 г. от "Майкрософт" назначен специално инженер всички back-up магнитни ленти проверява и оригиналния имейл успява да възстанови!

Всъщност, използването с кодиран смисъл на символи в печатни текстове от по-рано датира дори. През 1963 г. Харви Бол, американски художник, може би най-популярното "смайли" създава - с две точки за очи и дъга за уста жълто кръгче. То на хипи движението един от символите става, без да подозира никой, че е създадено първоначално за рекламна кампания по поръчка на застрахователна компания.

Знакът смайли и по-късно появилите се емотикони, са на хората предоставили изключително лесен начин и практичен емоции да изразяват, докато в електронното пространство общуват, които би им било трудно иначе да предадат.