Ако хората можеха с лекота да се разделят със старите си мебели, нямаше да съществуват тапицерски услуги. Удобният, стар диван може да изглежда неугледен и захабен, но за собственика му той е символ на домашен уют. Ако се смени тапицерията му, той ще стане като нов и ще служи още дълги години. Смяната на дамаските на мебелите не винаги е заради захабяване.

След ремонт и пребоядисване на жилището, може да се смени и визията на мебелите, като се претапицират с плат или кожа в различен цвят. Майсторите, които се занимават с тапицерски услуги умеят още доста неща. Преди да сложат новата тапицерия, те ще стегнат разхлабените болтове, може да сменят повредени пружини, а често се налага подмяна на деформирания дунапрен с нов. Рехабилитацията на мебелите ги обновява и след това те наистина са като нови - вече не скърцат, хлътналите участъци се поправят, а крачетата на табуретките, които вечно са счупени, се сменят.

Ако има пукнатини или драскотини по дървените части, които не са покрити с тапицерия, се поправят. След като се върнат на мястото си, претапицираните мебели променят интериора в жилището до неузнаваемост. От тапицерски услуги се нуждаят и мебелите в офиси, болници и учреждения, които се захабяват много бързо заради голямата натовареност.

Ежедневно тези мебели се ползват почти непрекъснато от всякакви хора, като голяма част от тях са с наднормено тегло, а други идват с деца, които се катерят с обувки върху дивани и столове. Това съсипва и най-здравите мебели за много кратко време. Обикновено на такива места тапицериите са от кожа, за да могат да се почистват по-лесно.

Когато имат нужда от тапицерски услуги, хората обикновено търсят най-евтините оферти. Тапицерския занаят не е лесен и ако мебелите се оставят в ръцете на аматьори, напълно е възможно резултатът да не е добър. Уверете се, че качеството на работа на ателието е добро, като разгледате претапицирани от тях мебели или потърсете отзиви от техни клиенти.

Понякога ниската оферта е лъжлива - след като разглобят мебелите ви, тапицерите може да започнат да ви искат още пари за неща, които не са споменали преди, затова уточнете предварително какво ще се прави и колко ще струва. Добрите тапицерски услуги включват в цената, която обявяват още в началото и някои дребни поправки по мебелите.

Ако нуждата от ремонт е по-голяма, тогава има допълнително договаряне за цената и обема на ремонта. Майсторите може да създадат уникален модел на тапицерията, с вложени различни ефекти на кройката, а също и комбинация от два или повече цвята.

Може да се комбинира текстил и кожа - на местата, които се захабяват най-бързо се поставя кожа, а всичко останало е текстил - това много снижава цената на претапицирането, а повишава значително срока на експлоатация. Като допълнителна екстра, някои майстори тапицери предлагат на клиентите си ушиване на възглавнички и дори домашни чехли в тон с тапицерията.