Дъждовете и снеговете нанасят много щети не само на покривите, но и на всички части на сградата, до които могат да достигнат. Целта на улуците е именно такава - да отвеждат водата от покрива далече от сградата. Една от най-честите заявки за планов ремонт на покриви е именно заради повредени улуци.
 Съдържанието на химикали във водата, която постоянно облива покрива и навлиза в улуците, води до преждевременно износване и нужда от ремонти. Най-неприятното е, когато се наложи авариен ремонт на покриви, особено в лошо време. Да се качат работници на покрива и да ходят по ръба, за да поправят улуците не е лесна работа. Особено върху заледен и хлъзгав покрив - в такава сложна обстановка могат да работят само обучени професионалисти, снабдени с подходящи предпазни средства. Самоделното поправяне на улуци е рисковано начинание, а качеството на поправката ще е съмнително.
 В последно време освен традиционните метални улуци има и пластмасови, които имат забележителното качество да отблъскват замърсяванията. Освен това, те не корозират, а могат и да бъдат оцветени в безброй цветове, нещо, което позволява да бъдат в синхрон с цвета на външната изолация на сградата.