Трендовете са важна част от търговията, особено когато говорим за търговия а акции и търговия с валута. Т се определят от достигнатите, така наречени екстремни точки – още известни като точки на подкрепа или точки на съпротива. Благодарение на тези точки „картината” на пазара придобива известен „вид на изглед”, тъй като тези точки илюстрират посоката, в която е възможно трендът да се промени за в бъдеще – или нагоре, или надолу. Участниците в пазара вероятно отразяват тази съществена информация, е чрез техните реакции – това всъщност само по себе си някак повлиява на посоката на, в която пазарът се задвижва. Има случаи, в които цените на акциите на дадена компания, се понижавата, поради причини, които са свързани само и единствено с конкретното състояние на пазара и свързаните с него обстоятелства, при което търговците, вложили своите средства започват бавно (или бързо) но сигурно до губят своите инвестиции.

Няма нищо сигурно на този свят, така е това начинание – търговия с акции – не прави изключение. Обаче историята не
свършва до тук, също както е и с повечето останали неща в живота. Отново, поради известни обстоятелства, но тук, включително и стабилност и дорбо управление на дадената компания, акциите започват да се покачват, доверието в компанията, ако тя наистина е добра, започва също да се възвръща и по този начин компанията се връща „в играта”. При такива случаи, обикновено компанията и акциите задълго задържат своите добри позициир за едни очакван успех, а за други – неочакван късмет – зависи от гледната точка и трейдърския опит. В основата на тази търговия – а акции,
колкото и неубедително да звучи, е че акцията, сама по себе си, няма нужда да прави каквото и да е, за да подобри позоциите си.

За да повиши доверието в себе си – тази работа ще бъде извършена от самия пазарен поток – законите на търсенето и предлагането. Тази търговия с акции може да се окаже голямо приключение, заради риска, който тя така неизбежно носи със себе си. Но докато трейдър-ите рискуват, светът на този вид търговия ще продължава де се върти. Преди обаче да
навлезе в „дълбовите води”, всеки търговец ще е добре да знае тези факти, т.е. още преди да е започнал да търгува с реален капитал. Колкото по-отрано започне да се интересува и да трупа качествени знания, толкова по-лесно, ще си заслужи званието „трейдър” и толкова по-добре ще се справя занапред. Разбира се, едва ли ще мине лесно без грешки.

По-важното е последнащите действията, които най-добре говорят сами за себе си – до колко грешкана се е превърнала в урок, а урока - в пренасочване в правилната посока на мислене и оттам – на действия. Освен всички други рискове, вероятността от грешки, при изчисления също са налице. Валутен калкулатор е едно полезно средство, чрез което се изчисляват валутите. Дали ще е от щатски долара към английски паунд, или обратното – калкуратора не би се затруднил, нито при пресмятането на тези две валути, нито при, която и да е от останалите.