Фирмикус Матернус живял по времето на император Константин. Той забележителното произведение е оставил - “Матезис либри”, което е между малкото паметници на античната астрология и годишен хороскоп, до наши дни дошли. При Диоклециан и последвалите го императори, са възобновени преследванията на астролозите, като към тях и на християнската църква острата критика се присъединява.  Единствено на Римската империя в източната част – Византия, продължава астрологията да функционира до превземането от турците през 1453 година на Константинопол.

След като западане елинизмът, на астрологическите знания центърът в Персия се премества – на Сасанидите в империята, от Месопотамия разпростряна до долината на река Инд в днешна Индия. Докато упадък се забелязва в Европа, то гръцката наука в Персия като цяло и в частност – астрологията, за развитие на годишен хороскоп благодатна почва намират. През III в. при цар Шапур I, много гръцки произведения се превеждат. За съжаление не продължава дълго на гръцката наука възраждането, но няколко столетия по-късно на този кратък разцвет значението се проявява, когато отново са преведени древните текстове - от персийски на арабски този път. Според Хороскоп на Розали, въпреки че арабите на делото на персийските астролози са преки продължители през 7 век, при ислямизацията на Персия техни фанатизирани последователи почти цялата персийска литература унищожават, астрологичната включително. Затова и се знае малко за персийската астрология и годишен хороскоп от това време. Все пак е оцеляла известна част, за да бъде през 8 и 9 век на арабски език преведена. Също така устната традиция вероятно не загива също, понеже през арабската ера етнически перси са болшинството астролози.

Това което в Хороскоп на Розали е установено, е че е различна персийската астрология от тази на гърците и индийците, макар и много техни елементи в себе си да включва. Тя орбити на планетите е включвала, както и на планетарно взаимодействие сложни системи, като - фрустрация, рефракция, светлинна транслация и др. Между важните на персийската астрология достижения, е на астрологичното описание на историята разработката, на основата на тълкуване на годишен хороскоп, за деня на пролетното равноденствие изготвян, както и на Юпитер и Сатурн анализът на съвпаденията.

До наши дни за коронацията на цар Хосрова I е достигнал съставения годишен хороскоп, владетел, поощряващ на гръцките дейността, на индийските и сирийски учени, творили и работили по време на управлението му.