През 1888 година ръководителят на отбора от Бирмингам Астън Вила,  представя идеята си - редовно първенство да се създаде, в което да участват определен брой отбори и при провеждането на срещи по футбол да се използва кръгова система. Така Макгрегър, ръководителят на Астън Вила, е избран за председател 3 седмици по-късно от петте клуба, учредили лигата по футбол. Въвеждат се странични съдии и дузпа - отсъждане на наказателен удар.

Футбол в над 200 държави се играе от милиони хора всеки ден. Несъмнено почти липсващите изисквания и простите му правила спомагат за разпространяването му и увеличаване на популярността му, отбелязва спортал.бг. В много части на света футболът големи емоции предизвиква и важна роля играе за всекидневието на запалянковци, общности и цели държави дори. Милиони хора в любителски отбори играят или посещават стадиони редовно, своите любимци за да подкрепят, или пък наблюдават просто мачове по футбол в Интернет, gong.bg, по телевизията, или по радиото като слушатели. Медийните права на футболни срещи и турнири за излъчване са от основните приходи, с които се финансират клубовете.

Българският Футболен Съюз през 1985 година е учреден в София, като правоприемник на Българската федерация по футбол. Българският национален отбор по футбол 7 пъти на финали е участвал за Световната купа - в Чили 1962 г., Англия 66, Мексико70, ФРГ74, Мексико86, 94 САЩ, Франция 98 г. – по данни на winner.bg. Най-големият в историята на родния футбол успех е на първенството в САЩ - 4 място.

През 1894 година първата в България, и по-специално в град Варна, футболна топка донася швейцарският учител Жорж де Режибюс, съобщава спортал.бг. Това е рождената дата на българския футбол фактически. През 1909 година е основан в град София първият футболен клуб. 1923 година е обаче в България официално признато началото на организирания футбол. През следващата година са в Париж олимпийските игри и по онова време ръководителите на спорта желаят България по подобаващ начин на голямата сцена да се представи. Тогава все още световни първенства по футбол няма, gong.bg  и олимпийският футболен турнир най-представителната проява се явява на този спорт на планетата. Създава се на България и първият национален отбор с дебют е срещу отбора на Австрия във Виена, а австриецът Леополд Нич е  пръв национален треньор. Само седмица по-късно дебютираме на голямо първенство срещу Ирландия в Париж. Представянето спечелва симпатиите на специалисти и публика. Това за България е първият официален мач.